Kas sel aastal mitmel korral Vahemere kaldal asuvas villas puhkust veetnud perekond Rahumägi on ka tegelikult luksusvilla omanikud või on tegemist kellegi kingitusega? Miks varjab riigikogu reformierakondlasest liige Jaanus Rahumägi seda heategijat, kes saatis talle suvel Kreetal sõitmiseks maasturi?  Neile küsimustele vastuseid otsides selguvad huvitavad seosed, mis viitavad, et perekond Rahumägi on oluliselt jõukam, kui see Jaanus Rahumägi majanduslike huvide deklaratsioonist ilmneb. On põhjust arvata, et Rahumäed on seni oma ärihuvisid avalikkuse eest varjanud. Ajaleht Äripäev avalikustas täna üle aasta tehtud uurimistöö tulemused.

Perekond Rahumägi veedab oma oma päikeselised puhkused Vehemere kaldal asuvas villas, mille hind võib jääda 12-15 miljoni krooni vahele. Nende naabriteks on britid, venelased ja šveitslased. Ja just seal on kahel korral käinud sel aastal ka Äripäeva ajakirjanikud. Rahumägi teadmata.  Tegemist on eraldatud kompleksiga, mida piirab aed ja millel ranges toonis sisenemist keelavad sildid. Siin-seal salvestavad liikumist turvakaamerad.

Jaanus Rahumägi esitatud majanduslike huvide deklaratsioonides Kreeta villat ei ole. Samuti ei leia me tõenäoliselt järgmisel aastal riigisaladustele ligi pääseva kapo-komisjoni juhi majanduslike huvide deklaratsioonist uhiuut Wrangler Jeepi, mis Äripäeva teise külaskäigu ajal seisab truult Saabi kõrval. Wrangler saabus juunis merekonteineriga Kreeta sadamasse, aga ka selle auto tegelik omanik ei ole Rahumägi.

Villa olemasolu on osale Reformierakonna liikmetele hästi teada. Seda näitavad Facebooki vestlused. Kreeta villa pole saladuseks ka Eesti politseijuhtidele, kellel on riigikogu liikme lai elustiil tekitanud ammu küsimusi ja kes on sel teemal ka Rahumägiga eraviisiliselt vestelnud. Rahumägi on järelepärimiste peale kostnud, et tema perekonna äridel läheb hästi. Rahumägidega ametlikult seotud firmade aruannetes edukat äri ei paista. Põhjus peitub tõenäoliselt selles, et osa äritegevusest käib varjatult.

Jaanus Rahumägi tõestab ilmekalt, kui mõttetu on poliitikutele ja kõrgetele riigiametnikele pandud majanduslike huvide deklareerimine.  Rahumägi majanduslikest huvidest ja varalisest seisust ei saa avalikkus hoolimata deklareerimise kohustusest tegelikku ülevaadet.  Kuigi Rahumägi kasutab puhkuse veetmiseks Kreetal asuvat villat ja sõidab saarel ringi Jeep Wrangleriga, siis seda vara ta deklareerima ei pea, sest need ei ole tema nimel. Samas keeldub ta ütlemast, kellele see vara kuulub. Äripäev selgitas Kreekas palgatud advokaadi abiga välja, et villa ei kuulu varem varjatult Jaanus Rahumägi valimiskampaania rahastamisega vahele jäänud ettevõttele Verheyen. Kuid sellele ettevõttele kuulub maastur Jeep Wrangler, mis suvel merekonteineris Kreetale Rahumägi käsutusse transporditi.

Kreetal villa omaniku jälgi ajades satub Äripäev aga hoopis Eestis üllatava avastuseni, mis viitab, et Rahumägidel võib olla rohkem varjata kui ainult luksusvilla Kreetal.  Tõenäoliselt on Rahumägide rikkuse allikaks olnud Mari Rahumägi varjatud osalus ettevõtluses. Avalikult Quelle Eesti tütarfirmat juhtinud ja praegu Halensi postimüügikataloogi tegevust Balti riikides koordineeriv Mari Rahumägi võis olla Catalouge-shopi nimelise firma osaline. See ettevõte esindab Eestis aga Quelle tõsisemat konkurenti Saksamaal - postimüügikataloogi Otto. Sellel varem osaliselt Mari Rahumägi emale kuulunud ja praegu omanikku varjaval ettevõttel on läinud väga hästi. Firma on kuulunud ka Äripäeva koostatavasse kiiresti arenevate ettevõtete ehk Gaselli TOPi. Firma müügitulu on üle 150 miljoni krooni ja aastatel 2006-2009 on omanikele määratud dividende kokku 9 miljonit krooni.

Kui ajakirjanik soovib riigikogus Rahumägiga Vahemere ja villa teemal rääkida, kasutab poliitik Toompeal erinevaid kabinette, et küsimustest pääseda. Hiljem Jaanus ja Mari Rahumägile kirjalikult saadetud küsimused sunnivad poliitikut palkama endale appi advokaat Andres Aaviku. Ta teatab, et Rahumägi suhtleb oma pere tulusid puudutaval teemal edasi advokaadi vahendusel. Äripäev tabab Jaanus Rahumägi esmaspäeval, mõned minutid enne kella 11 riigikogus Reformierakonna fraktsiooni ukse juures koridoris. Just on lõppenud esmaspäevane fraktsiooni koosolek.  Ajakirjanikke nähes Rahumägi ei peatu ja intervjuu temaga toimub n-ö käigu pealt.  Muu hulgas ütles Rahumägi:  „Ma tean, kellele see kuulub, aga ma ei vasta sellele, sest see kuulub minu perekonnale, mitte mulle isiklikult. Ja see on seotud minu perekonnaga. Mul on väga suur perekond, ma käin igal pool seal, kus on ka minu perekond, ja ma ei pea teile mitte midagi rohkem vastama."