Jaapani sisemajanduse koguprodukt kasvas teises kvartalis 3,7 protsenti mullu sama ajaga võrreldes, vahendas Bloomberg Jaapani valitsuse teadet. Eelnenud kvartaliga võrreldes oli kasv 0,9 protsenti. Tänavu esimeses kvartalis kahanes Jaapani majandus 11,7 protsendi võrra mullu sama ajaga võrreldes.

"Kasvu toetasid abipaketid ja eksport, kuid on raske uskuda, et mõlemad jätkavad majanduse kergitamist," kommenteeris Nomura Securitiesi peaökonomist Takahide Kiuchi. “Oleme kõige hullemast üle saanud, kuid Jaapan pole veel sellises seisus, et võiks jätkusuutlikku taastumist saavutada.”

Valitsus aga on optimistlikum "Väljavaade on endiselt  karm, kuid ootame, et majandus taastumise poole suunduks," ütles Jaapani majandus- ja eelarvepoliitika minister Yoshimasa Hayashi pressikonverentsil. “Peame pöörama täit tähelepanu riskidele, mis ähvardavad toodangumäärasid, halvenevate oludega tööjõuturgu, ning maailmamajanduse riskidele.”

Peaminister Taro Aso juhitavat liberaaldemokraatlikku parteid, mis on võimul olnud pea kogu sõjajärgse aja, ähvardab kahe nädala pärast peetavatel valimistel võimust ilmajäämine. See annaks võimaluse riigitüüri pöörata Jaapani demokraatlikule parteile, mis on põhiline opositsioonijõud.

Töötute armee jääb ähvardama järgmist valitsust

Ent kulude kärpimiseks on töötajaid koondanud paljud suurettevõtted – nende hulgas näiteks Nikon ja NEC Electronics –, nii et järgmisel valitsusel seisab ees ülesanne rekordilisel tasemel tööpuudusega kuidagi hakkama saada. Sotsiaalabisüsteemile on Jaapani riik sõjajärgsel ajal Euroopa heaoluühiskondadega võrreldes üsna vähe mõelnud. Töötuid oli ju Jaapanis ülesehitamisjärgsest majandusimest kuni 1990ndate aastate majanduskriisini üsna vähe.

Tokyo börsil langesid aktsiate hinnad esmapilgul headest uudistest hoolimata, peegeldades hirmu, et majanduskasv võib taas kinni jääda, kui valitsused üle ilma lõpetavad majanduse kütmise kokku 2 triljoni dollariga, mis on abipakettidega lubatud.