Jaapani suurim autokompanii Toyota Motor Corporation prognoosib, et pärast nelja kuud kestnud mõõnaperioodi saab Jaapani autoturg sügisel siiski jalad alla.

Toyota teatas ka, et vaatamata viimaste kuude tagasihoidlikule läbimüügile Jaapanis ei kavatse ta oma esialgseid müügiprognoose 1997. aastaks muuta, kuigi mõned teised Jaapani autotootjad on seda juba alandanud.

Juulis langes Toyotade läbimüük Jaapanis eelmise aastaga võreldes 9,7 protsenti. Kõige suurem läbimüügi langus tabas Nissanit, mille müük vähenes 14,2 protsenti.

Toyota asepresident Hiroshi Okuda prognoosib Jaapani selle aasta autoturu mahuks 5,4 miljonit autot, millest Toyota osaks on kavandatud 2,21 miljonit. Okuda põhjendas oma optimistlikke lootusi 25. oktoobril algava autonäitusega Jaapanis, kus mitmed autotootjad esitlevad oma uusi mudeleid.

Toyotat ja teisi Jaapani autotootjaid on praegu kimbutamas müügi langus ka majandusraskustesse sattunud Kagu-Aasia riikides. Okuda ennustab lähiaastatel Kagu-Aasia riikides 20-30-protsendist automüügi vähenemist. Kõige tõsisemasse finantskriisi sattunud Tais prognoositakse Toyotale 10-20-protsendist automüügi vähenemist.

Reuter-ETA