2012. aastal moodustasid alustanud ettevõtejatest kolmandiku 60 aastased ja vanemad inimesed, selgub värskeimast Jaapani väike- ja keskmise suurusega ettevõtete agentuuri andmetest, kirjutab Bloomberg. 20 aastat tagasi oli nende osakaal kaheksa protsenti.

Endale tööd pakkuvad pensionärid on eriti aktiivsed juhtimiskonsultantidena ja muid teenuseid pakkudes kasutades ära kunagi omandatud töökogemust.

Vanemad jaapanlased püüavad panna oma kogemusi tööle eesmärgiga nautida produktiivsust ja sisustada kuldseid aastaid, ütles Japan Research Institute vanemanalüütik Atsuko Nomura. Neil on ka noortest rohkem kapitali, mis muudab ettevõtlusega alustamise lihtsamaks.

Halvaks uudiseks on see, et väikeste ja keskmise suurusega ning mikroäride arv on aasta aastalt vähenenud. Jaapani peaminister Shinzo Abe lubas muuta Jaapani ettevõtluse keskuseks, kuid inimesed kardavad üha enam riske. Eriti käib see noorte kohta, kes on näinud Jaapani pikaajalist majanduslikku virelemist ehk stagnatsiooni. Nad kardavad ebaõnnestumist.