Viimati nähti sarnaseid numbreid 1974. aastal. Tookord tõi rekordilise majanduslanguse eelmisel aastal välja kuulutatud naftaembargo mõju - naftat eksportivad araabia maad kuulutasid, et nad ei tarni naftat Ameerika Ühendriikidele ega teistele riikidele, mis toetasid Iisraeli sõjas Egiptuse, Süüria ja Iraagiga. Embargo omakorda tõi kaasa aktsiaturgude kukkumise üle ilma ning üleilmse majanduskriisi.

Seekord on põhjus proosalisem, nimelt on Jaapani ekspordimahud langenud, kuna Ameerika Ühendriikides ja Euroopas elavad tarbijad ostsid majandussurutise tingimustes varasemast vähem Jaapani päritolu kaupu, sealhulgas autosid ja koduelektroonikat, kirjutas Bloomberg.

Eksport vähenes 13,9 protsenti võrreldes kolmanda kvartaliga. Kannatajate hulka kuuluvad näiteks suurettevõtted Toyota, Sony ja Hitachi, kes kõik ennustavad tänavu aastaks endale kahjumit ning kehvemate aegade ootuses tõmbavad oma impeeriume koomale, vähendavad tootmist ja koondavad töötajaid.

"Majandus on kohutavas seisus ja asja õudne külg on see, et tõenäoliselt näeme samasugust langust selles kvartalis," kommenteeris Tokyos Deutsche Securitiesi palgal olev analüütik Seiji Adachi. "Me võime ainult oodata, et nõudlus välismaal kasvab."

Majandusminister: majandus on kõige hullemas seisus Teisest maailmasõjast saati

Analüütikuid küsitlenud Bloomberg ennustas neljanda kvartali SKP kahanemist mullusega võrreldes veidi vähem, 11,6 protsendi jagu. Jaapani majandus on praeguseks kahanenud kolmandat kvartalit järjest, kolmanda kvartaliga võrreldes kahanes Jaapani majandus 3,3 protsendi võrra. Sellega võrreldes on väiksem nii USA 1protsendiline kui ka euroala 1,5protsendiline majanduslangus.

"Pole kahtlustki, et majandus on kõige halvemas seisus sõja järel," ütles Jaapani majandus- ja eelarvepoliitika minister Kaoru Yosanu, lisades, et üleilmne majanduse aeglustumine on Jaapani autode ja elektroonika ekspordist sõltuvat majandust valusalt tabanud.

Peaminister Taro Aso valitsuse toetus on viimasel ajal kõvasti kannatanud, Nippon Televisioni uuringu järgi toetab peaministrit ainult 9,7 protsenti rahvast. See võib tähendada Jaapanit rohkem kui pool aastasada valitsenud Liberaaldemokraatliku Partei lahkumist valitsusest pärast valimisi, mis ähvardavad tänavu tuua võidu opositsioonilisele Demokraatlikule Parteile.