Peaminister Taro Aso, kes lubas anda veel 10 triljonit jeeni (1,3 triljonit krooni) majanduse toetuseks, sihib tõenäoliselt kõrgemat toetusreitingut, sest valimised on ukse ees. Uus kava hõlmab oktoobris lubatud 6 triljoni jeenist (778 miljardi kroonist) abiprogrammi, mis pole veel eelnõuna valitsuselt parlamenti jõudnud, kirjutas Bloomberg.

"See on Aso meeleheitlik katse toetust tagasi võita," ütles sõltumatu poliitkaanalüütik Minoru Morita. "Ta vajub üha sügavamale mädasohu, kuulutades välja eri meetmeid, mida eelarve ei toeta." Aso valitsuse toetusb sel nädalal avaldatud ajalehe Yoimuri uuringu järgi oli 20,9%.

68aastane Aso on sattunud üha suurema kriitikalaine alla, mis nõuab temalt meetmeid süveneva majanduslanguse vastu. Toyota ja Sony on juba alustanud kidurate olude tõttu tuhandetele inimestele sule sappa panemist.

Jaapani SKP vähenes kolmandas kvartalis 1,8% võrra mullu sama ajaga võrreldes ja Jaapani rahvusvaluuta kurss kerkis täna 88,58 jeenile dollari kohta, mis on kõige kõrgem tase 1995. aastast saati. Tugev jeen omakorda on kahjulik eksportivatele ettevõtetele, kes peavad niigi silmitsi seisma tarbimise vähenemisega rikastes riikides.

Uue kava järgi kulutataks 1 triljon jeeni (129 miljardit krooni) töötute abistamisele, sealhulgas nende eluasemetele. "Valitsus tahab leevendada avalikkuse muret ja rakendada meetmeid, et majanduslangus lõpetada varem, kui see teistes tööstusriikides lõpeb," ütles Aso televisioonis peetud
kõnes.

Jaapani valitsev liberaaldemokraatlik partei võib tuleva aasta septembris toimuma pidavate valimiste eel veel lõhki minna, sest parlamendi liikmed ei usu võitu Aso juhtimisel, ütles alamkoja sõltumatu liige Kenji Eda. Liberaaldemokraatliku partei peasekretär Hidenao Nakagawa ja endine peaministrikandidaat Yuriko Koike juba moodustavad rühmi, millest võivad saada omaette erakonnad. Eile võttis üle 50 parlamendi liikme osa Nakagawa kokkukutsutud koosolekul, kes soovib oma sõnul poliitilist murrangut.