Lasnamäelased Peeter ja Maaja Saar uudistasid nende kodu lähedale paigaldatud kandilist kasti, mis äratas oma uudsusega möödujate tähelepanu. “Silmale on tõesti ilus vaadata. Ega esialgu saanudki aru, mis kast see on, kui poleks peal olnud kirja, et sinna võib panna olmejäätmed,” kiitis Peeter Saar. Maajale meeldis, et mahuti ümbrus oli puhas, ei haisenud ja kasti tühjendamisel ei teki jubedat kolinat.

Jäätmete sügavkogumissüs-teem on kasutusel 33 riigis – see on tuttav ·veitsi alpikülades, Saksa- ja Prantsusmaa kiirteede äärsetes peatuskohtades ja Portugali suurte korruselamute piirkonnas. Esimesed ümmargused Moloki kogumismahutid paigaldas Molok OY asutaja Veikko Salli Soomes juba 15 aasta eest.

Möödunud aasta algusest on OÜ Adelan Prügiveod jäätmete sügavkogumismahutite tootja Molok OY ametlik esindaja Eestis. Firma arendusdirektori Aivar Krabi sõnul on nad paigaldanud ja teenindavad ligi 200 Moloki sügavkogumismahutit Tallinnas ja selle lähiümbruses. Tänavuse aasta algusest pakuvad nad sügavkogumissüsteeme juba pea kogu Eestis. “Aasta lõpuks peaks sügavkogumismahuteid olema Eestis juba 400,” loodab Krabi.

Kaks kolmandikku mahutist asub maa sees, mis suurendab kogumismahutavust, neid peab tühjendama harvem, konteinerite ümbruses ei vedele jäätmeid, sest tihedalt sulguv kaas ei lase sinna ligi ei linde ega loomi. “Mustamäel lõhkus üks korteriühistu maha alles püsti pandud jäätmemaja ja tellis meilt konteinerid nii olme-, biojäätmete kui ka paberi jaoks. Nii vabanes pinda autode parkimiseks ja paranes ka maja ümbruse ilme,” selgitab Krabi.

Esimene kandiline mahuti

Eri jäätmete jaoks on ka mitmekambrilisi mahuteid. Talvel ei külmu maa sees olevad jäätmed, suvel ei lase jahe maapind neil roiskuma minna. Mahuti sees olev kott on korduvkasutatav, vajaduse korral peseb Adelan Prügiveod kotid ise puhtaks.

Moloki uusim pakkumine on kandiline Molok Domino mahuti, mis võimaldab säästa senise ümmarguse mudeliga võrreldes veelgi enam ruumi. OÜ Adelan Prügiveod paigaldas koostöös Tallinna Lasnamäe linnaosa valitsusega esimese Molok Domino Lasnamäele Lindakivi Keskuse juurde.