12. juunil algava jalgpalli MMi peale on riik kulutanud 14 miljardit dollarit. See on 30-päevase ürituse puhul kosmiline summa. Lõuna-Aafrika Vabariigis toimunud turniirile kulus korraldajail 3 miljardit, sakslastele läks MM 2006. aastal maksma 1,6 miljardit dollarit. USA sai aga 1994. aastal hakkama omaette trikiga - infrastruktuurile kulus vaid 30 miljonit dollarit. Brasiilia puhul teeb olukorra kurvemaks see, et pea kogu taristu jääb tõenäoliselt pärast MMi kasutuseta.

Brasiilia turismiminister on öelnud, et 600 000 turisti, kes MMi ajal riiki tulevad jätavad sinna 25 miljardit dollarit. Samas ei ole eelmine korraldajamaa LAV veel siiani oma turniirist taastunud. Kulutati 3 miljardit, tagasi on aga tulnud 400 miljonit dollarit.

Hiljutises uuringus selgus, et üle 50% brasiillastest pooldab väidet, et MM toob Brasiiliale pigem kasu kui kahju. Protestijad lubavad oma hääle kuuldavana hoida ka MMi jooksul. On ju 2016. aastal riiki kurnamas ka megasündmus, olümpiamängud.

Kõige enam häirib kohalikke hoopis lokkav korruptsioon, mida on seoses MMiga eriti hästi näha. Ehitatud on mitu tutt-uut staadionit, mille ehitushinnad on selgelt kunstlikult lakke aetud. Näiteks Brasilia linnas asuva 900 miljoni dollarilise maksumusega Mane Garrincha staadioni ehitusega seotud transpordikulude reale kirjutasid ehitajad 1,5 miljonit dollarit ehkki eelnevad arvutused näitasid, et sellele kulub 4700 dollarit. Audiitorite hinnangul on nõnda hindadega mängitud 275 miljoni dollari eest. Käsi on mängus nii ehitusfirmadel kui ka valitsusametnikel.

Algselt plaaniti mänge korraldada kaheksal staadionil, täna on see number kaksteist. Kuna linnad selgusid tänu segadustele alles 2009. aastal, siis on veninud ka ehitus. Sao Paulos asuva staadioni ehitus on veel pooleli ning need, mis juba mõne aja eest valmis said on hakanud juba lagunema. Kujutage nüüd ette, et staadionile tuleb kümneid tuhandeid tulihingelisi jalgpallifänne.

Oma kodudest pidi staadionite ehituse tõttu lahkuma ligi 250 000 inimest. Maa võeti neil lihtsalt käest või maksti väga väike kompensatsioon. Paljud on selle tõttu jäänud kodutuks, sest kinnisvara hinnad on riigis väga kõrged.

Korruptsioon ja nahaalsus levib ka riigi politseistruktuuris. Igal aastal tapetakse seal politseinike poolt üle 2000 inimese. Kogemata lastakse maha juhuslikke möödakäijaid ja kahtlusaluseid. On teada kolm politseinikku, kes on 14 aastaga oma nimele saanud 69 tööga seotud tapmist.

Kuritegevusega on riigis pahad lood. Kõnekas on fakt, et politsei on teinud turistidele turniiri tarbeks brošüüri, kus on kirjas: „Ära karju, kui sult midagi röövitakse". Politesi ei soovi nimelt, et lihtne röövimine muutuks hoobilt mõrvalooks.

Riigi vähene panus haridusse, haiglatesse ja veel kümnetesse sfääridesse ning panustamine jalgpalli MMi korraldamisse on inimestele mõjunud ning protestijate arv üha kasvab.

Kui kõike eelnevat arvestada, siis võivad juunis algavad maailmameistrivõistlused kujuneda katastroofiks. FIFA president Sepp Blatter peab palvetama, et midagi tõsisemat ei juhtu.

Uute staadionite maksumus:

Arena das Dunas - 400 miljonit

Itaipava Arena Pernambuco - 500 miljonit

Arena da Amazonia - 290 miljonit

Viimane staadion asub keset Amazonase džunglit. Sellele on eriti raske leida hiljem kasutust. Ei ole Manause linnas ka ühtegi professionaalset jalgpalliklubi.