Valitsusel pole säästuprogrammile vaatamata õnnestunud ohjata eelarvedefitsiiti, samuti on Portugalil suured struktuuriprobleemid. Eksperdid ei kahtle, et Portugal on järgmine finantsabi vajav riik. "Kreeka viirus nakatas Iirimaa. Ja nüüd on see nakatamas ka Portugali," kirjutas Saksa Handelsblatt, vahendab aripaev.ee.

Pärast Portugali "on järgmised Hispaania ja Itaalia ja Prantsusmaa ja lõpuks Euroopa Liit," jätkas Bloombergis musta stsenaariumi Antonio Garcia Pascual, Barclays Capitali peaökonomist Londonis. Lõpuks seadis ta kahtluse alla ka euro tuleviku tervikuna.

Kui Iirimaa jooksevkonto defitsiit on sel aastal 0,3 protsenti SKPst, siis Portugalil on see rohkem kui 10%. Mis tähendab, et riik elab kaugelt rohkem üle oma võimete kui Iirimaa. Ka kasvuperspektiivid on Portugalil kehvemad: majandustoodang langeb järgmisel aastal 0,2% võrra. Iirimaal peaks see aga koguni 1,5% tõusma.

Lausa naerualuseks on saanud Euroopa Liidu rahandusvoliniku Olli Rehni avaldused stiilis Portugali majanduse probleemid on "väga erinevad" Iirimaa omadest ja et valitsus on teinud "tugevaid otsuseid" eelarvepuudujäägi likvideerimiseks – sarnased laused kõlasid ka enne iirlastelt abipalve laekumist Iirimaa kohta.

Ka meie rahandusminister JÜrgen Ligi rõhutas eilsel eurobriifingul, et Iirimaa probleemid on Portugali omast erinevad ja nakkuse edasikandumine Iirimaalt Portugalile on sama tõenäoline kui viiruse kandumine inimeselt teisele liigile.