Paide piimakombinaati oma piima saatnud väiketootjaid tabas juuni algul jahmatus: Meieri Tootmise ASi juhatuse liige Robert Jaani oli saatnud laiali mitusada kirja. Inimestele anti teada, et 1. augustist nende piima enam ei vajata – Meieri Tootmise AS lõpetab piima ostu-müügi lepingu. Ja kõik. Piimaraha võlad likvideeritakse alles oktoobriks, lõpu eel aga makstakse kõrgema sordi piima eest ainult 2.30.

AS Paide Piimakombinaat on otsustanud vähendada kogutava toorpiima kogust 10–15 protsenti, arvuliselt lõpetatakse leping 60–70 protsendi piimatootjatega.

“Me tegime nende eest otsuse ära, et lõpetagu tootmine. Suvel on seda palju kergem teha kui talvel,” selgitab Robert Jaani, kes on ühtlasi ka ASi Paide Piimakombinaat juhatuse liige.

“Tundsin, et infarkt on käes,” räägib üks kirja saanutest, taluperenaine Järvamaalt, kes oma nime avalikustada ei taha. Sest enam pole ta talunik, majapidamine tuleb pärast sellist kirja likvideerida.

Paljud väiketootjad aga, kellega piimalepingut pole sõlmitud, pole saanud mingit teadet. On ainult suulised hoiatused, et tõmmaku piimaga koomale.

Tähtaeg on 1. august, mitte 1. juuli, rõhutab Paide piimakombinaadi värske juht Robert Jaani mitu korda üle ega oska kommenteerida lepinguta tootjatele tehtud suulisi hoiatusi.

“Mina pean lähtuma majanduslikust põhjendatusest, mul polegi muud argumenti,” ütleb Jaani. “Mitte keegi ei saa mind sundida võtma piima sealt kohast, kust see pole minu arust majanduslikult põhjendatud.”

Jõuliselt väiketootjaid rappides on Paide piimakombinaadi juht Robert Jaani otse välja öelnud enamiku suurtöösturite mõtte, et väiketootjal ei ole suures piimaäris perspektiivi.

“See on lihtsalt selline sektor, mis on haige. Ja niikaua ta on haige, kui tulevad esimesed kukkumised,” seletab Jaani.