Reedel kell 6.42 purunes Järve alajaamas taas üks lahklüliti isolaator, mille tõttu jäi kuni üheksaks minutiks elektrita osa Veerenni alajaama tarbijaid, osa Järve ümbruse elanikke ning ka Ülemiste alajaama tarbijad olid mõne minuti elektrita, ütles ETAle Eesti Energia ASi Jaotusvõrgu kommunikatsioonijuht Kaie Saar.

Arvestades viimaste päevade elektririkkeid Järve alajaamas, võttis Eesti Energia vastu otsuse vahetada Järve alajaama kõik vanad isolaatorid välja kahe nädala jooksul. Isolaatorite vahetamise esialgne hinnanguline maksumus on 1 miljon krooni. Osa isolaatoreid on välja vahetatud juba aasta-poolteist tagasi, ütles Saar.

1954. aastal ehitatud Järve alajaam on üks vanimaid käigusolevaid alajaamu. Eesti Energial on kokku 137 kõrgepinge alajaama (pinge 110-330kV), neist 33 alajaama on vanemad kui 30 aastat. Põhivõrgu liinide (liinid pingel 110-330 kV) keskmine vanus on 33 aastat.

Elektrivõrgu kehv tehniline olukord on tingitud alainvesteeringutest 1980.-90. aastatel. Viimasel kolmel aastal on Eesti Energia investeeringute mahud hüppeliselt tõusnud ja ühes aastas investeeritakse arengusse üle 1 miljardi krooni. Aastatel 1993-97 aga investeeris Eesti Energia kokku vaid 1,2 miljardit krooni.

Ka lähiaastate investeerimiskavades on plaanis elektrivõrkudesse investeerida vähemalt 1 miljard krooni aastas, kuid kahe aastakümne mahajäämuse kompenseerimine võtab Saare sõnul veel vähemalt 10 aastat.