ATKO Grupp peab reidi eestvedajaks Autoettevõtete Liitu, kes nende hinnangul erinevatesse instantsidesse valekaebusi kirjutavad. “Sel nädalal üllatasid maksuametnikud ja politseinikud ASi Järve Bussipark läbiotsimisega,” seisab pressiteates. “Tõuke nende tegevuseks andis autoettevõtjate liidu kaebusesse kirjutatud fantaasialend 1,8 miljoni tonnise aastase tootmismahuga salajase kütusetehase töötamisest Järve bussipargis.”

ATKO Grupi kinnitusel ostavad gruppi kuuluvad ettevõtted kütuse aga tunnustatud kütusefirmadest. Mingit kütusetootmist Järve bussipargis ei toimu.

AS ATKO Grupp juhataja Margo Tomingas sõnul viitab juhtunu ülitihedale konkurentsivõitlusele bussiturul. “Kahetsusväärne, et maksuametnikud ja politseinikud muudetakse tööriistaks kellegi ärihuvide elluviimisel, kuid nende töö on neile esitatud avaldusi kontrollida,” ütles Tomingas.

Tomingas kahtlustab, et autoettevõtjate liit ajab mitte kõikide transpordiettevõtete asju, vaid omavahel majanduslikult seotud seltskonna ärihuve. Asja teeb keerulisemaks see, et ATKO Grupp on korduvalt vaidlustanud riigihankeid ja kogunud sellega endale vaenlasi.

“Oleme hankeid kohtusse kaevanud ja protsesse võitnud, kuid maavalitsused vilistavad kohtuotsuste peale,” sõnas Tomingas.

Autoettevõtete Liidu juht Villem Tori ütles, et liit sai vihje Järve bussipargis püsti pandud kütusetootmise kohta ja palus seda kontrollida.

Kütuse tootmiseks vajab ettevõte luba, mida ATKO Grupil aga polnud. “Minu teada on algatatud ka kriminaalasi,” lausus Tori.

Kriminaalasja toorme päritolu uurimiseks algatas Ida politseiprefektuur 13. detsembril.

Vihjete kontrollimine on maksuhalduri üks kohustustest ja töömeetoditest — nagu näiteks rutiinne kontroll piiridel või järelevalve tanklates müüdava kütuse kvaliteedi üle, teatas Delfile maksu- ja tolliameti pressiesindaja.

Kütusega seotud kontrollide ulatusest annab aimu näiteks asjaolu, et kolmveerand aasta jooksul kontrollisid maksuhalduri ametnikud 457 tanklat ja avastati neis mittekvaliteetse kütuse müüki 53 juhul. Tolli liikuvad kontrollrühmad viisid maanteedel läbi 10509 keelatud erimärgistatud kütuse kasutamise kontrolli sõidukeis ning avastati rikkumine 304 sõiduki puhul.