Vastavad juhised on antud ka piirkondlikele omavalitsustele, kirjutab Lenta.ru.

Lisaks said Naftogaz ja justiitsministeerium käsu viia lõpule ettevalmistused menetluse alustamiseks Stockholmi arbitraažikohtus, et kaitsta Naftogazi ja Gazpromi vahelises vaidluses Ukraina huve.

Gazpromi juht Aleksei Miller teatas, et tähtaega, mil Ukraina suhtes hakatakse rakendama ettemaksumeedet, enam edasi ei lükata. Viimane tähtaeg, mille Venemaa seadis, on 16. juuni. Kui Kiiev ei tasu novembri ja detsembri eest 1,451 miljardit dollarit ega ilmuta mingit edasiminekut aprilli ja mai eest 500 miljoni dollari tasumisel, lõpetab Gazprom gaasitarned riiki, kinnitas Miller.
„Kui Ukraina gaasi eest midagi ei maksa, siis on vastavalt ka gaasitarned riiki - null,“ teatas ta.

Kolmepoolsed gaasiteemalised läbirääkimised Vene Föderatsiooni, Ukraina ning Euroopa Liidu vahel lõppesid kolmapäeval Brüsselis tulemusteta.

Gazprom pakkus, et langetab 1000 kuupmeetri gaasi hinda 100 dollari võrra ja seda tagasiulatuvalt aprilli algusest. Lisaks lubati arvestada gaasi eest tasumise võlga sellest allahindlusega summast ning mitte rakendada edaspidi ettemaksu nõuet, kui Ukraina tasub võla 26. juuniks.

Ukraina ei olnud nende ettepanekutega nõus. Ukrainat ei rahuldanud eelkõige Venemaa soov rakendada allahindlust ekporditolli arvelt. Ukraina energeetikaminister Juri Prodan ning ka peaminister Arseni Jatsenjuk nimetasid seda mehhanismi lõksuks, sest allahindluse andmise otsustab Venemaa valitsus. Ukraina nõue oli, et allahindlus sätestatakse lepingus konkreetse hinnana.