„Läti valitsuse esitatud lisaeelarve (eelarve kärpimine – toim.) on esimene samm õiges suunas. Euroopa Komisjon toetab Läti valitsuse pingutusi,“ ütles täna Euroopa Komisjoni rahandusvolinik Joaquín Almunia pärast seda kui Läti valitsus oli tutvustanud Euroopa Komisjoni ja Rahvusvahelise Valuutafondi delegatsioonile Läti riigieelarve uut kärpimiskava.

Almunia tunnustas, et eelarvekava sisaldab ka mõningaid kaua oodatud reforme. Kuid sellest ei piisa, lisas Almunia: „Ootan järgmisi samme, mis Läti valitsuse lubaduse kohaselt peaksid tulema eelarve teisel lugemisel.“

„Läti peab vähendama oma eelarvedefitsiiti, nii eelarveliste võtete kui ka struktuurireformide abil. Samas ma tunnistan, et esialgsed eelarve eesmärgid ei ole enam saavutatavad. Ma saan ka aru, et eelarve kärpimisel on omad piirid, et anda Läti majandusele ja elanikele hingamisruumi,“ rääkis Almunia.

Lätis on praegu kriitilised ajad. Riik ja eelarve on rahast tühjaks jooksmas. Kõik ootavad IMF-i poolt lubatud laenuraha järgmist ülekannet. Senini pole seda raha veel tulnud, sest Läti pole suutnud kinni pidada kokkulepitud laenutingimustest. Kartuse tõttu, et IMF-i raha jääb saabumata on viimastel nädalatel järsult kasvanud ka paanika Läti lati devalveerimise teemadel.

Sellel nädal Riias viibivate Euroopa Komisjoni ja valuutafondi esindajate hinnangust sõltubki, kas järgmine ports laenuraha saabub. Just neile härrasmeestele Läti valitsus oma uut eelarve- ja reformikava tutvustaski. Almunia sõnadest võib välja lugeda ettevaatliku tunnustuse, et Läti on teinud mõned sammud õiges suunas, samas avaldab Almunia ka survet, et Läti valitsus jätkaks eelarvedefitsiidi vähendamist.