OÜ Ülase Toidupood juhatuse liikme Ants Prii arvates on turul olukord siiski pöördunud ASi Leibur kasuks. "Minu poodi varustab leiva ja saiatoodetega AS Leibur, ETK ja teised," ütles ta. Palamusel asuv OÜ Tootsteele pakkus peale Jõgeva leivatööstuse sulgemist Tootsteele saia Jõgeval Keskuse ja Piiri poodidele. Palamuse firma juhataja Terje Rudissaar ütles eelmisel nädalal maakonnalehele, et mõned kauplused on Tootsteele saia tellijatena juurde tulnud.

"Enne Jõgeva leivatööstuse sulgemist võtsime sealt leiba ja saia kaks korda päevas. Tavaliselt tulid peale lõunat kauplusse müügile soojad saiad. Ka pühapäeval tõime saia kauplusse. Nüüdseks on see ära jäänud. Praegu võtame Jõgeva leivatööstuses komplekteeritud leiva-ja saiatooteid, kuid väiksemal määral. Sellega seoses on meil suurenenud teistelt tööstustelt võetavad leiva-ja saiakogused. Tellime kaupa ASist Leibur ja ASist Vilma. Hakkasime leiba-saia tellima ka ASist Fazer Eesti," teatas kaupluse Kajakas juhataja Maria Ventðikova.

AS Leibur marketingidirektor Heikki Põhi rääkis Vooremaale, et oktoobrist alates on neil Jõgeva maakonna poodide osas toimunud väike müügikasv. Tema arvates ei ole see tingitud mitte Jõgeva leivatööstuse sulgemisest, vaid uute toodete juurutamisest, millede müük on läinud üsna hästi. Uus on näiteks Ela tootesari — Ela seemneleib, teraleib, kaerasai ja sepik ning Suur Röstsai.

Viljandis asuva firma AS Vilma müügiesindaja Juhan Tarn nentis, et enne Jõgeva tsehhi sulgemist nad Jõgeva poodidesse oma leiva-ja saiatooteid ei toonud. "Nüüd on meil olemas kokkulepped Jõgeva Majandusühistuga ja me varustame nende kauplusi kaks korda nädalas. Varustame ka erapoode, nagu Piiri, Keskuse ja Kajakas," lausus ta ja jätkas: "Rahvas nutab teil taga Teele saia, kuid kahjuks meil sellele analoogi ei ole."

Keskuse poest öeldi maakonnalehele, et hommikul tellitakse Jõgeva leivatööstuse komplekteerijatelt samad kogused, mis tööstuse töötamise ajalgi. Lõunased kogused võetakse teistelt tootjatelt, nagu AS Liivimaa Pagar, OÜ Viru Leib, AS Fazer Eesti jne. Tootsteele saia saadakse Palamuselt teisipäeval, neljapäeval ja laupäeval.

Tegelikult ei ole olukord Jõgeva linnas sugugi nii roosiline. Mõnel õhtul on Jõgeva kaubahall ja Keskuse pood saiast peaaegu tühjaks ostetud. Kauplusest Kajakas teatati Vooremaale, et neil ei ole saiapuudust ette tulnud. Küll on taga täheldatud, et kui kesklinn on saiast tühjaks ostetud, siis tullakse nende poodi ostma. Ka Jõgeva Majandusühistu Pae kauplusest öeldi maakonnalehele, et neil ei ole mitte kunagi saiast puudu tulnud. Kaupa saavad nad ETK leivatööstustelt, ASist Leibur ja ASist Pere Leib. "Nii palju meil saia ka ei ole, et seda kesklinna poodidesse anda," arvati Pae poest.