Endise Nõukogude sõjatehase Punane RET Jõhvi filiaali baasile rajatud firma Audes suudab teha nii kvaliteetset kaupa, et mainekas helisüsteemide ajakiri Stereophile on valinud firma kõlarid pärast teste kahel korral 500 kõige parema toote hulka.

Sisuliselt rajasid ettevõtte kaks meest ? Alfred Vassilkov ning Andrei Tjurin. Vassilkov juhatab Audesega tihedalt seotud firma Lavinton laborit, kus uusi helisüsteeme välja töötatakse.

Turu tipus

Tema kirjeldusel orienteerus Audes viis-kuus aastat tagasi just kvaliteetkaupade tootmisele, sest oli selge, et odava Hiina kaubaga pole mõtet võistelda. Et toodang on Eesti inimeste jaoks liiga kallis, läheb ligikaudu 90% sellest ekspordiks. Suurim osa kõlareid ostetakse Ameerika Ühendriikides.

Vassilkov kõneleb, et kõige paremini aitab USA-s läbimüüki kasvatada maailma suurim audiotehnika näitus Las Vegases, kus Audes osaleb sel aastal juba kaheksandat korda. ?Väikestel erakapitaliga firmadel pole nii palju raha, et reklaami abil läbi lüüa. Meie peame proovima teisiti ? hea kvaliteediga,? selgitab ta. Viimasel kahel aastal on Audese toodang juba nii tuntud, et kliendid otsivad kaardilt huviga Eesti asupaika.

Samuti katsub firma kanda kinnitada Põhjamaade turul, kuid üldiselt iseloomustab Vassilkov Soome ja Rootsi turge kui kitsaid ja omapäraseid.

Kapital on Audesel eestimaine. Viimase kahe aasta jooksul on firma investeerinud tootmisesse kahe miljoni krooni ringis.

Kvaliteetsete kõlarite (ja firma teise müügiartikli trafode) tootmisele on pühendunud üle 80 töötaja. Ega häid töötajaid ole lihtne leida. Vassilkov kirjeldab omadusi, mida ühelt healt kõlarivalmistajalt oodatakse: ta peab olema korralik insener, jagama elektroonikat, elektrotehnikat ja disaini ? sõnaga, hästi mitmekülgne inimene.

Stereo jääb

Kuhu helisüsteeme veel arendada? ?Akustilist süsteemi ei saa kunagi viia absoluutse täiuslikkuseni. Isegi kui ta mängib superhästi, ei tähenda see, et kõik oleks viimase peal. Tehnika ja kunst, mõlemad peavad kokku sobima,? selgitab Vassiljev. Üks trend tundub olevat aga kindel ? ehkki kodukino on tulnud huvitava leluna massiturule, jäävad ?vanamoodsad? stereosüsteemid kenasti püsima.

Kõlaritehas Virumaal

?? 1959 lõi Nõukogude Liidu kaitseministeerium tehase Punane RET juurde Jõhvi filiaali, mis valmistas mõõteriistu, transformaatoreid ja muud elektroonikat.

?? 1984 hakati valmitama Jõhvis Estonia kõlareid.

?? 1992 RET pankrotistus.

?? 1995 loodi OÜ Audes.

?? Täna valmistab Audes kõlareid ja trafosid kokku saja tuhande ruutmeetrisel territooriumil kuues tootmishoones. Kõlarite disain valmib Tallinnas Lavintoni laboris.