Paljud ettenägelikud inimesed on jõulukinkide ostmisega juba ühele poole saanud. Kaupmeeste sõnul on suurem jõulubuum Tallinnas siiski alles tulemas - põhiliselt ostetakse jõulukingid ikka viimasel nädalal enne jõule.

Tallinna Kaubamaja kaubandusjuhataja Andrus Ossipi sõnul hakkasid inimesed jõulukinke ostma juba oktoobri lõpus. Alguses osteti põhiliselt jõuluehteid, praegu on menukaubaks majapidamistarbed. "Inimesed eelistavad osta praktilisi kingitusi," kinnitas Ossip.

Stockmanni kaubamaja jõulumüük algas novembri lõpus. Direktor Juha Oksaneni sõnul ostetakse Stockmannist enamasti mänguasju. "Tundub, et jõulude ajal tahetakse just lastele kinkidega eriti palju rõõmu valmistada," ütles ta. Minevaks kaubaks Stockmanni kaubamajas on ka jõuluehted ja väikesed kodumasinad.

EKS Kaubamaja tegevdirektor Ivo Orav tõdes, et jõulude ajal kasvab kaubamaja käive röögatult. "Eelmisel aasta ei teinud me reklaami ja ka kaubad ei olnud alla hinnatud, kuid käive tõusis 50 protsenti," kinnitas ta. Meeletu ostupalavik algas Orava sõnutsi möödunud aastal vahetult enne jõule ja jätkus kuni uue aastani.

"Maksimarketis on jõulukinkide ostubuum juba praegu lahti läinud," ütles sealne kaubandusjuhataja Ain Toode. Ostude tippaeg - müüjatele kibekiire tööaeg - on muidugi alles ees. "õnneks olid inimesed enne möödunud jõule väga mõistlikud ja seisid ka pikkades järjekordades rahulikult," kiitis ta kingiotsijaid.

Jõulude ajal suureneb Maksimarketis paljude tarbekaupade läbimüük ligikaudu poole võrra. "Jõulude ajal peaksime mahutama kaks korda enam inimesi," tõdes kaubandusjuhataja ning pidas populaarsemateks jõulukinkideks susse ja sokke.

Seppälä kaubamaja lasteosakonna juhataja Tiia Saarnaki sõnul on detsembris suurenenud pidulike kleitide, öösärkide, pesu ja ka meeste kampsunite läbimüük. Jõulukinkideks ostetakse tema hinnangul siiski rohkem odavamaid asju: pehmeid mänguasju ja susse. Saarnaki sõnul ostavad Seppäläs sooduskaupa põhiliselt turistid. "Näib, et eestlastel ei ole aega pidevalt poes käia ja kauba hinda jälgida," ütles ta.

Inimesed, kes ei ole jõudnud veel jõulukinke osta, ei peaks väga muretsema, sest mitmed Tallinna kaubamajad on viimastel nädalavahetustel enne jõule kauem avatud. Suurt allahindlust kaubamajad jõuluajal küll ei plaani, kuid siiski võib hoolas poekülastaja mitmest kohast leida jõulukalendri, milles iga uus kuupäev avab ühe sooduskauba.

MARIKA RAISKI