Kes menüüsse kodumaisest hanest praadi plaanib, peab aga ise leidma üles mõne linnukasvataja, kelle käest 500–1000 krooni maksev hani tellida. Marketitest võib osta vaid peamiselt Ungarist toodud külmutatud hanesid, kalkuneid ja parte, mis kodumaistest hinnalt poole odavamad.

Andrese talu pererahvas Jõgevamaal on hanesid kasvatanud kümme aastat. Samuti faasaneid, paabulinde, kalkuneid, vutte, jaanalinde ja kanu. Talu perenaise Iivi Kaldoja sõnul läheb ligi 30 hanest praeks kümmekond. Ikka oma pere ja püsikundede lauale, kes õigel ajal on endale linnu tellinud.

Rohkem lõbu

Kevadine hani kaalub keskmiselt kolm, kaheaastane juba viis kilo. Kaldoja pole hinda kõrgeks ajanud ja küsib tuttavatelt hanekilo eest sada krooni, nii tuleb prae eest välja käia 300–500 krooni. Tegelikult on hanede kasvatamine pererahvale rohkem lõbu kui tuluallikas. Kuigi hanekilo eest küsitud sada krooni on võrreldes sealihaga paar korda kallim, pole see hind kasvataja meelest sugugi kõrge, sest tööd ja vaeva näeb hanekasvataja parasjagu, eriti linnu tapajärgse puhastamisega. Linnukasvatajal sellist teenust osta aga polevat võimalik, kuna lindude jaoks tapamaja pole. Seepärast ei jõuagi kodumaine hani poeletile.

Harjumaal Maanuse talus kasvab Eve Ilinõhhi hoole all lisaks pudulojustele ka 130 hane, paarsada parti, mõned kalkunid. Aasta lõpus läheb pererahval lindude tapmise ja puhastamisega kiireks, sest püsikunded ostavad vahel kuni paarkümmend hane korraga, nõudmine ületab alati pakkumist. Kui midagi neist üle jääb, on Ilinõhh ka turul käinud linnuliha müümas. On küsinud 200 krooni kilost, mis kaks korda kallim rannakaluri poolt värske angerja eest küsitud hinnast või siis ühes hinnas tursafileega.

Poeletilt pole osta paraku ei ühte ega teist, kuna ametlikku hanekasvatust pole Eestis juba aastaid olemas, angerjapüügiaeg on lõppenud ning Norrast toodud jahutatud tursk on delikatess, mida nõuavad endale peened söögikohad ja hotellide köögid. Kala müüja ja töötleja AS M.V.Wooli müügisekretär Merike Ivaste ütles, et nõudlus tursa järele on suur, kuid nädalas saavad nad vaid 20 kilo turska, millest poodi jõuab väga vähe. Roogitud ja jahutatud tursa kilo maksab ligi 85 krooni, mis on kallim isegi forellist.

Tutvusteta peab leppima Ungari hanega

•• Rimi värskete toodete ostujuht Kaido Kurvits ütles, et jõulukuul on võimalik Rimi marketitest osta Ungari päritolu hanesid ja Prantsusmaal kasvanud kalkuneid. Kolme-neljakilose kalkuni kilo eest tuleb maksta 50 ja hane eest 65 krooni.

••Kui taluperes tutvusi pole, võib kalkuni, hane või pardi saamiseks tellimuse esitada interneti teel näiteks OÜ Superservice’ile, kes toimetab tasu eest tellitu koju.

•• Taanis kasvatatud ligi kolmekilone kalkun maksab 225 krooni, Ungaris kasvanud ligi 3,4-kilone hani 299 krooni ja ligi 1,7-kilone part 115 krooni.

•• 2001. aasta loenduse andmetel oli majapidamistes veidi üle 6000 hane ja 600 kalkuni.

•• Loenduse ajal oli hanekasvatajaid rohkem kui 1300 ning kalkunikasvatajaid üle 80.