“Meie energiasektorit ootavad ees suured muutused. On selge, et Eesti peab muutma oma energiasektori tänasest tõhusamaks ja ka keskkonnasäästlikumaks,“ ütles Juhan Parts energiafoorumit „Visioonist tegudeni“ avades.
Selleks tuleb Partsi sõnul aga investeerida ainuüksi elektri tootmisesse lähema 15 aasta jooksul ligi 50 miljardit krooni.
„Võttes arvesse ka põhjendatud investeeringute vajadused energiatõhususe tõstmiseks, soojasektori eeldatavad investeeringud, elektri- ja gaasivõrkude arendused, võib hinnata, et energiasektori investeeringute koguvajadus Eestis ületab 10-15 aasta perspektiivis 100 miljardit krooni,” lisas ta.
Partsi sõnul on sellise investeeringute mahu juures selge, et ka erakapital peab energiasektoris märksa jõulisemalt esile tõusma ja kaasa lööma hakkama.
Investeerida soovitakse aga vaid toimivatele ning atraktiivsetele turgudele.
“Me peame kriitiliselt üle vaatama oma regulatsioonid, tagamaks nii Eesti erakapitali kui ka välisinvesteeringute huvi Eesti energiasektori vastu,” tõdes Parts.
Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium on oma nägemuse Eesti energeetikasektori tulevikust ja olemasolevate probleemide lahendamiseks välja pakkunud elektrimajanduse ja energiamajanduse arengukavade eelnõudes, mis valmisid koostöös paljude huvigruppidega.
Parts avaldas täna oma sõnavõtus lootust, et arengukavad jõutakse veel selle aasta sees Riigikokku viia, et järgmisel aastal oleks võimalik nende rakendamisega edasi minna.
Arengukavades on välja toodud näiteks ministeeriumi nägemus heitmekaubanduse tulude jaotamisest, vajadus luua tuumaenergeetikat reguleeriv seadusandlus ning arengukavade järgi tuleb Eestisse sarnaselt teiste Euroopa Liidu liikmesriikidega luua ka Energiaagentuur.
Samuti on arengukavade järgi Eesti energeetikas tulevikus oma koht ka põlevkivienergial – Eesti elektrivarustuse tagamiseks rajatakse Narvasse veel kaks keevkihtplokki.
Minister Juhan Partsi kõne teksti saab lugeda Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi energiablogist energiafoorum.blogspot.com.