Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts märkis oma sõnavõtus, et plaani avalikustamine on tervitatav samm ja asjad liiguvad õiges suunas. Parts toetas ka uute ühenduste rajamiseks rahastamise põhimõtete väljatöötamist, teatas ministeeriumi pressiesindaja.

„Plaan näeb ette kuue olulise infrastruktuuriprojekti seas Balti riikide elektrivõrgu ühendamist Euroopa võrkudega. Kui siia juurde arvestada, et täna hommikul vastav töörühm juba käivitus ning lisada võimalikud Euroopa poolsed rahastamised, siis arvan, et oleme väga oluliste arengute tunnistajad. Ma väga loodan, et 2009. aasta jooksul on asjad nii kaugel, et saame rääkida juba konkreetsetest investeeringutest,“ ütles Parts. „Oluline on, et ühenduste ehitamine toimuks samal ajal elektriturgude avamise ja toimima hakkamisega.”

Partsi sõnul aitab ühenduste rajamine oluliselt kaasa elektriturgude paremale toimimisele ning elektri- ja gaasiturgude arenemisele Eestis selleks, et tagada väikestele elektriturgudele efektiivne toimimine ja vältida turgudega manipuleerimist. „Gaasituru osas on oluline mitmekesistada riikide energiavarustust ja läbi analüüsida võimalused maagaasi terminalide loomiseks selleks, et ka gaasi osas saaksime rääkida tegelikust varustuskindlusest. Võimalik on see siis, kui ühendustega ehk infrastruktuuri investeerimisega loome suurema turu,“ ütles Parts.

„Energiajulgeolek tähendab ka, et me kasutame ära meie kasutuses olevad võimalused maavarade paremaks ja keskkonnasõbralikuks kasutamiseks. On tervitatav et Komisjon toetab ka põlevkivi ja turvase kasutamiseks tehnoloogiate arendamist.“

Minister rõhutas, et EL-i ja kolmandate riikide suhteid energiajulgeoleku vaatenurgast vaagides on tähtis, et energia teema muutuks Euroopa ühise välispoliitika üheks komponendiks.

Lisaks käsitlesid ministrid täna ökodisaini direktiivi ja kliima- ja taastuvenergia paketi teemasid.