„Eestlaste side Peterburiga on eriline - oli ju Peterburi sada aastat tagasi linn, kus elas rohkem eestlasi kui Tartus," ütles Parts. „Täna on Eesti ja Loode-Venemaa ettevõtjate suhetes palju kasutamata potentsiaali ning tihedamast koostööst naabrite vahel on võita mõlemal poolel."

Venemaa osatähtsus Eesti üldises kaubavahetuses oli eelmisel aastal 9,3%, millega ollakse Eesti jaoks suuruselt kolmandaks kaubanduspartneriks. Partsi sõnul on just Loode-Venemaa Eesti ettevõtjatele, eriti toiduainetööstusele, oluliseks ekspordituruks. „Meil on head tooted, mida pakkuda. Me tunneme siinsete tarbijate maitse-eelistusi. Siinsed inimesed tunnevad ja hindavad Eesti toiduainete kõrget kvaliteeti, olgu see siis juust, vürtsikilu, liha või kasvõi liköör Vana Tallinn," lausus Parts.

Minister kutsus Vene ettevõtteid külastama Ida-Virumaa tööstusparke ning kaaluma oma tegevusega sinna laienemist. „Euroopa Liidu turule orienteeritud äriühingule on Narva tööstuspark sobiv koht, kuna valmis ehitatud infrastruktuuri tõttu saab seal kiiresti tööd alustada, tööjõud räägib väga hästi vene keelt ja kommunaalkulud on madalad, samuti avab asukoht Eestis võimalused kasutada meie riiklikke ettevõtlusprogramme," ütles Parts.

Parts ütles, et on valdkondi, kus riigi toetus on eriti tähtis. Üks niisugustest on transport, mis sõltub otseselt riikidevahelistest lepingutest ja vastastikustest investeeringutest infrastruktuuri. Taas on tööd alustanud Eesti-Vene transpordikomisjon, kus tegeldakse reisiliikluse kvaliteedi parandamisega Tallinn-Peterburi raudteeliinil, kaasa arvatud piiri- ja tolliprotseduurid rongi liikumisteel.

Teise olulise algatusena tõi Parts välja praegu koostatava Eesti-Vene piirikoostöö programmi aastaiks 2014 - 2020. Plaanis on arendada nii ühiseid infrastruktuuri arendamise projekte kui ka majandus- ja keskkonnaalast koostööd edendavaid ühistegevusi Eesti ning Peterburi linna, Pihkva oblasti ja Leningradi oblasti vahel.

Foorumil osaleb üle kümne Eesti ettevõtja ja ettevõtete liitude esindajat ja ning üle 40 Vene ettevõtja. Seminari korraldavad EAS, Eesti peakonsulaat Peterburis ja Vene Kaubandus-Tööstuskoda.