Millistest allikatest aga riik raha võtab, ei ole selge.

"Praegu on ebaselge nii investeeringute aeg kui ka rahastamisallikad. Minu tehtud ettepanek on olla paindlik," sõnas Ligi.

Et riik laenu peab võtma on tema sõnul tõenäoline, ent mitte veel kindel.

Börsile minnes oleks Eesti Energia lootnud investeeringuteks saada 7,8 miljardit krooni. "Pean väga ebatõenäoliseks, et riik laenaks sellisel hulgal," ütles rahandusminister.

Kas ja kui palju võtab laenu või kogub raha aktsiaemissiooniga turult, ei pea Ligi sõnul olema otsustatud enne tulevast, 2011/2012 majandusaastat.

Tulevikus saab EE eest kõrgemat hinda?

Lootus, et Eesti Energia börsile tuleb ei ole seega kadunud, kuid valitsus näib uskuvat, et tulevikus saab ettevõtte eest küsida kõrgemat hinda.

"Võimalusele, et me saame sääste oma energiaettevõttesse paigutada, vaatan ma lootusrikkalt. Aga emissiooniga kogutava raha hulk oleks suurem, kui saaksime selleks ajaks vastuse mitmele CO2 ja põlevkivipoliitika arengut määravale küsimusele. Ka finantsturgude seis võiks parem olla," sõnas Ligi.

Kui Premia Foods asutas end börsile minema, ütles ettevõtte juht Kuldar Leis, et praeguses situatsioonis on ettevõttel mõistlikum kaasata raha pigem börsilt kui võtta laenu.

Rahandusministri sõnul võivad tööstuse ja riigi vaated finantsturule vahel erineda. "Teoorias on aktsionäride tuluootus siiski suurem kui laenajal, ehkki mitte esimesel aastal," sõnas Ligi Premia aktsionäride dividendiootustele viidates.

Riigil king pigistas

Delfi uuris ka, et kas pole isegi Brüsselist vaadates pisut naljakas, kui riik võttis eelmisel aastal Eesti Energiast 1,7 miljardi krooni eest dividende ja on nüüd hädas ettevõtte rahastamisega, plaanides kohe pärast euro kasutuselevõtule rohelise tule saamist hakata tõenäoliselt oma võlakoormat suurendama.

"Brüsselist ei vaadata meid naeru, vaid tunnustusega, sest oleme oma rahandust targalt juhtinud. Finantsjuhtimisel on raha eri aegadel vaja eri kohtades. Dividendide võtmine toetas nii riigi kui ka kaudselt Eesti Energia riskireitingut ning kriisi ajal pigistas eelarves palju valusamalt kui riigiettevõtetes," vastas Ligi.