Ligi loodab muudatusega võita riigile kümneid miljoneid eurosid. "See puudutab ikka pettureid. Ausal ettevõtjal on algul väike ebamugavus ja natuke sahmerdamist, aga paberarvete muutumine elektrooniliseks peaks raha kõvasti säästma ka ettevõtjatele," rääkis minister advokaadibüroo Sorainen ärihommikul.

ICC Estonia juht Andres Tamm ütles seevastu, et ausatele ettevõtjatele toob 1000 euro suuruste arvete kajastamine lisatööd. "Ma siiski kaldun arvama, et ausaid ettevõtjaid on kusagil 97-98 protsenti, nii et kahe-kolme protsendi pärast kannatavad kõik ettevõtjad."

Eesti on Tamme sõnul ELis ainus riik, kes protesteerib raamatupidamisaruandluse lihtsustamise vastu põhjusel, et ettevõtjad on kaabakad või võivad selleks saada. Tamme sõnul ei ole õiglane, et kõik ettevõtjad peavad kannatama nende pärast, kes seadust ei täida.

Rahandusminister ütles, et maksumaksjate kaabakaks pidamine on mõneti igavikuline küsimus. "Inimesed keskeltläbi ongi parajad kaabakad. Kus see kaabakluse piir on? Kõik püüavad ju ise vähem maksta ja keegi teine maksab rohkem," sõnas ta.

Riigil on oma koorem, mida vedada ja kusagilt peab rahandusministri sõnul raha tulema. "Igal juhul on see ettevõtjatele koorem ja tulebki otsida optimaalset koormust, panustada sinna, mis muudab maksumaksmise õiglasemaks," rääkis Ligi.

"Riik ei ole prügikast, kuhu raha laekub. Riiki rahastatakse kasvusõbralikul ja optimaalsel moel. "Me tegelikult riskime väga suurte sotsiaalsete vapustustega, kui me õigluse peale ei mõtle," ütles Ligi.

Ministri sõnul tegelevad maksupetturid väga räigete skeemidega, mida on keeruline ettegi kujutada.