"Ühelt poolt lisandub õigustus, et see on piiratud ressurss. Ei saa olla nii, et maaomanik on nagu koer heintel ja teised kõik peavad magusamatest asukohtadest kuidagi ringi käima," rääkis Ligi advokaadibüroo Soraineni poolt korraldatud maksuseminaril.

Maks oleks maaomanikule ministri sõnul väikeseks stiimuliks. Teisest küljest saaksid omavalitsused maksuraha kas siis otse või kaudselt kulutada kruntide juurde viivate teede ja valgustuse jaoks.

"Minu valijad, niipalju kui neid on, nad kipuvad olema pigem Nõmmel kui Lasnamäel, aga ma kaitsen praegu lasnamäelasi, mustamäelasi, kortermajade elanikke," lausus Reformierakonda kuuluv Ligi. Tema sõnul ei peaks need, kes ei jõua krundi eest maksta, piiratud ressurssi kinni hoidma.

Maamaksuvabastus kehtib 1500 ruutmeetri suuruse maatüki puhul. Kuni 900 ruutmeetri suuruse krundi korral saab 2,5 protsendi suuruse maamaksu korral Nõmmel maksuvabastust 633 euro, Pirital 499 euro, Viljandis 65 euro ja Pärsti vallas 16,25 euro ulatuses.

"Maamaks on kõige ideaalsem maks, aga me oleme selle praktiliselt ära kaotanud. Ma ei ole selle üle õnnelik, ütlen ausalt. Teistpidi maksavad selle kinni needsamad Pärsti elanikud, sest me peame kompenseerima omavalitsustele maksukao, mille me ise tekitasime ning see raha läheb mõistagi jõukamate piirkondade omavalitsustele," sõnas Ligi.

"Ega ma kade ei ole, tegemist on minu valijatega, aga ma arvan, et see ei ole õiglane ja optimaalne."

Majandusliku koostöö ja arengu organisatsioon (OECD) peab üheks ohutumaks maksuks riikidele kinnisvaramaksu ning on soovitanud seda ka Eestile. Ligi sõnul on maamaks kinnisvaramaksuga võrreldes veelgi õiglasem.