„Üldjoontes on rahandusministeerium olnud riigikontrolliga nõus, küll aga ei ole väga tihti nõus nende avalike sõnumitega, mis toodetakse riigikontrolli materjalidest," ütles rahandusminister Jürgen Ligi kommenteerides käesoleval nädalal avalikustatud Riigikontrolli auditit riigifirmade juhtimisest.

„Olen ka alati juhtinud tähelepanu äriühingute üsna kergetele investeerimisotsustele, võrreldes riigisektoriga, riigieelarvega, kuhu me ootame neilt dividende. Aga see kõik on selline protsess, mida me oleme juba korrigeerinud. Samuti oleme nõukogu koosseisu vaadanud hoopis teise pilguga. Väga palju ajakirjandus armastab välja tõsta, et poliitikud ja mittepoliitikud nõukogudes. Tegelikult on ju probleem nende inimeste pädevuses. Poliitikute puhul võib öelda, et kui on mingeid pahandusi olnud, siis pigem ei ole need olnud poliitikutega, sest nende järele on järelevalve olnud tugevam," arvas rahandusminister.

Audit puudutas riigiettevõtteid ja nendest ettevõtetest, mille aadressil kriitika käis, on rahandusminister omaniku esindaja ainult Eesti Loto puhul. „Ma ei näe väga suurt probleemi, kui Eesti Lotos näiteks strateegilised dokumendid ei ole eraldi väga pidulikult paberil. Sest hasartmängupoliitika on siiski samuti meie juhituna seadustes juba kirjas," selgitas Ligi.

Ettevõtteid tuleb vaadelda eraldi

Ta nõustus, et üldiselt ettevõtetel peaksid olema strateegiad ja selle poolest vastav üldkoosolekuga nõukogu peaks selle teemaga tegelema. „Samas, ma lugesin meediast üheselt välja, et see on rahandusministeeriumi tegemata töö. Ma siiski rõhutan, et rahandusministeeriumi osaluspoliitika lähtub detsentraliseerimise põhimõttest. Meile ei allu ükski teine minister, me ei jaga siin korraldusi ja jagame selles mõttes vastutust üsna võrdselt, olles üldkoosolek. Ja seda poliitikat me koordineerime ja püüame siis erinevusi, ühtset lähenemist saavutada ettevõtluses," selgitas Ligi.

Tema hinnangul on levinud populaarne arvamus, et riik lasi kuidagi Estonian Airi alla. "Estonian Airil on väga objektiivsed turuprobleemid, kogu Euroopa lennundusel. Ja kui rääkida tema finantsjuhtimisest või äriplaanidest, siis nõukogu koosseis iseenesest on olnud alati väga soliidne. On olnud väga sõnakad finantsspetsialistid, eesotsas Heldur Meeritsaga või ka Joakim Helenius, kes on vaieldamatu rahvusvahelise kogemusega finantsekspert, on olnud tippametnikud, kellesse ma siiralt usun," selgitas Ligi.

"Ja kui seal on tehtud vigu, siis üldistada seda kõigile riigiettevõtetele on ikkagi hästi vale ja need mehhanismid, mida selle vältimiseks justkui oleks võimalik luua, need tegelikult ei ole töötanud. Sisuliselt on sisse ostetud see juhtimine, ekspertide sisseostmine olnud ka varem, aga mis teha, lennufirmad on habras valdkond Euroopas ja nii ta on läinud. Aga üldiselt ei saa riigiettevõtete kohta sellist lauskriitikat aktsepteerida."