Araka hinnangul on Eestis liiga palju osaühingute sildi all skeemitamist, kui omanik maksab endale minimaalset töötasu, aga raha võtab välja dividendidena, sotsiaalmaksu tasumata. Rahandusminister Jürgen Ligi ütles Delfi majandusele, et neid asju on kaalutud.

„Dividendidega maksuoptimeerimine on tõepoolest probleem, samas oleks investeeringute sotsiaalmaksustamine majanduskeskkonnale ja konkurentsivõimele halvem kui oleks võimalik stiimul sotsiaalmaksu laest. Piiri tõmbamine palga ja dividendi vahele on üsna subjektiivne ja sellisena rünnatav,“ selgitas Ligi. Ta lisas, et sotsiaalmaksu lagi tuleb kõne alla vaid juhul, kui sellest ei teki kaost sotsiaalkindlustuse rahastamisel ehk kui näiteks õnnestuks õiglaselt maksustada dividendide pähe sisuliselt palga maksmine.

„Aga sotsiaalkindlustusreformi komisjonis töötame praegu eeskätt selliste sotsiaalmaksu puudutavate ettepanekutega, mis käsitlevad töövõimetust senisest terviklikumalt ning ei tooks kaasa ei tööjõu ega kapitali maksukoormuse tõusu, vaid suuremat töövõimet ja tööhõivet.“