Vaatlusele eelnevalt tuleks isikule esitada kirjalikult menetlustoimingu olemuse sisu ning tema õigusi ja kohustusi tutvustav vorm, leiab kaubanduskoda. Selliselt oleks isikud teadlikud menetlustoimingust ning sellest, mis vaatluse raames on lubatud ja mis mitte. Samuti aitaks see vähendada menetlustoimingu hilisema vaidlustamise tõenäosust ning ei riivaks isikute õigusi.

Oma arvamuses tunnustasime ministeeriumit ka selle eest, et eelnõusse on lisatud kaubanduskoja ettepanek avaldada kord kvartalis käibemaksukohustuslase maksustatav käive ning maksukohustuslase töötajate arv. Oleme seisukohal, et käibe ja töötajate arvu avalikustamine aitavad tagada läbipaistvat ja ausat ettevõtluskeskkonda ning motiveerivad ettevõtjaid maksukuulekamale käitumisele.

Arvamuses toob kaubanduskoda esile, et ei toeta kohustusi, mida soovitakse eelnõus sideettevõtjatele panna, mille kohaselt antakse maksuhaldurile õigus maksumenetluse läbiviimisel saada sideettevõtjalt erinevaid andmeid sideettevõtja kliendi kohta. On küsitav, kas selline muudatus aitab tõepoolest kaasa maksuõigusrikkumiste vähenemisele. Selline kohustus võib sideettevõtjatele kaasa tuua märkimisväärsed kulutused, mille tegemist ei saa meie hinnangul ettevõtetelt nõuda.

Maksukorralduse seaduse (MKS) eelnõu eesmärk on laiendada maksuametnike õigusi. Kui rahandusministeerium ütleb, et eelnõuga ainult täpsustatakse maksuameti volitusi, mis ei too kaasa sisulisi muudatusi, siis mitmele, kui mitte öelda kõigile ettevõtlusorganisatsioonidele on jäänud asjast hoopis teistsugune mulje. Näiteks käsib seaduseelnõu täpsustus 1. jaanuarist 2016 hakata Eesti telekomidel väljastama maksuametile oma klientide andmeid, seda ka kliendi nõusolekuta. Ka vallasasjade (nt firmaauto) vaatluse sätteid täpsustatakse nii, et maksuhalduril oleks õigus vaadelda vallasasja, mis on samal ajal maksukohuslase valduses, kuid asub vaatluse ajal väljaspool majandustegevuse asukohta. Ja teha seda ilma maksumaksja nõusolekuta.

Maksuameti peadirektor ütles selle peale, et kõige suuremat problemaatikat tekitav muudatus vallasasjade vaatluse kohta ongi praegu eelnõus kajastatud viisil, mis tekitab ühiskonnas oodatult ärevust. "Eelnõu koostamise käigus oli meil mõtteid, kuidas seda ärevust vältida. Kuna eelnõu on saadetud meile kooskõlastamiseks, siis esitame oma ettepanekud uuesti ministeeriumile."