Mõned nädalad pärast seda, kui legendaarse USA investori Warren Buffetti investeerimisimpeeriumisse oli lisandunud ettevõte, mis näis Saksa tööstusettevõtete musternäide, sai üks Berkshire Hathaway juhtidest murettekitava kirja, kirjutab New York Times.

„Ma pean üles tunnistama midagi, mille tunnistajaks olen viimastel kuudel olnud,” kirjutas anonüümne kirjasaatja mõnevõrra veidras inglise keeles. „Seal võltsiti dokumente,” lisas ta. Vilepuhujalt saadud vihjet uurima asudes selgus, et Saksa ettevõte, mis paistis edukalt varustavat torudega nii nafta- kui gaasisektorit, oli müügihetkel tegelikult pankrotis.

Selle fakti varjamiseks oli ettevõte võtnud ette keeruka petuskeemi, kus oli oma osa nii võltsitud müügiarvetel, fantoomklientidel kui ka arvutisüsteemide manipulatsioonil. Selle tulemusel maksis Berkshire Hathaway tütarfirma Precision Castparts 800 miljonit eurot ettevõtte eest, mis oli tegelikult väärt vaid viiendiku sellest hinnast.

Kuigi Saksa prokurörid on algatanud antud asjas kaheksa inimese suhtes ka kriminaaluurimise, ei ole mitte kellelegi veel süüdistust esitatud. Kahtlustuse on saanud kaheksa endist Wilhelm Schulzi töötajat, nende hulgas on nii tippjuhte, raamatupidajaid kui ka IT-spetsialiste.

Vahekohtu hinnangul petuskeem üsna ilmne

Juhtumile on oma hinnangu andnud USA-s ka New Yorgi vahekohus, kelle poole Precision Castparts pöördus. Kohus leidis, et Wilhelm Schulzi juhid ja töötajad panid kokku skeemi, mille eesmärgiks oli peita ettevõte rasket majanduslikku olukorda ja tagada ettevõtte ost Precision Castpartsi poolt.

Kohus leidis, et see juhtum ei ole kindlasti lõpetatud, kuna tõendid väga tugevalt viitavad pettusele ning väga raske on nende põhjal mingit muud järeldust teha. Advokaadid, kes esindavad kolme Schulzi perekonnaliikmetele kuuluvat valdusettevõtet, mille omandis Wilhelm Schulz enne müüki oli, on seni pettust eitanud. Ka on nad vahekohtu otsuse New Yorgi ringkonnakohtus vaidlustanud.

Precision Castparts hakkas mõtlema Wilhelm Schulzi omandamise peale 2016. aastal pärast seda, kui üks vahendaja selle pakkumisega ettevõtte poole pöördus. Berkshire Hathaway oli Precision Castpartsi alles mõne kuu eest 37 miljardi dollari eest omandanud. Tegu oli Buffetti suurima ettevõtte omandamisega.

Kuigi Precision Castparts on peamiselt tuntud selle poolest, et valmistab lennukiosasid, varustab ettevõte ka nafta- ja gaasitööstusi. Wilhelm Schulzi pereettevõtte ost tundus nagu mõistlik otsus suurendada oma kohalolu Euroopas ja kasutada ära harvaesinevat võimalust omandada Saksa ettevõte. Paljud keskmise suurusega Saksa ettevõtted on pereettevõtted ning neid müüakse harva.

Kuigi Precision Castpartsi töötajad uurisid kuus kuud Krefeldis ettevõtte rahaasju, ei tulnud klientide nimekirjade uurimisest, ettevõtte töötajate intervjueerimisest ega tootmishoonete inspekteerimisest välja asjaolu, et Wilhelm Schulz oli mõned nädalad enne tehingu toimumist sisuliselt pankrotis.

Vahekohus leidis hiljem asja uurides, et terve rida dokumente, mis müügi ettevalmistamise ajal Precision Castpartsile esitati, olid Photoshopis muudetud. Nii näidati näiteks arveid, mis olid esitatud ettevõtete poolt, kellega Wilhelm Schulz enam äri ei ajanud. Üks väidetav klient oli mitu aastat enne seda näiteks tegevuse lõpetanud.

Saksa ettevõtte omanik endal mingit süüd ei näe

Tehing löödi aga lukku 2017. aasta veebruaris, kui kogu maailma finantsmeedia sellele kaasa aplodeeris. Handelsblatt kirjutas lausa, et „Warren Buffett võttis taas Saksamaalt võidu”. Märtsi alguses sai investeerimisfirma aga kirja vilepuhujalt, kes Buffetti äriimpeeriumi võidujoovastusest maa peale tagasi tõi.

Ta kirjutas, et osad tema osakonna kolleegid sisestasid arvutisüsteemidesse valearveid, et näidata ettevõtte majanduslikku seisu oluliselt paremana, kui see tegelikult oli. „Minu hinnangul on selline tegevus kriminaalne ja ma ei taha töötada enam ettevõttes, mis selliseid vahendeid oma eesmärkide saavutamiseks kasutab,” kirjutas ta. Vahekohtu otsusest ilmneb, et vihje andjaks oli inimene, kes töötas Wilhelm Szhulzi IT-osakonnas.

Precision Parts lendas seepeale Saksamaale kohale koos konsultantidega, kes on spetsialiseerunud sellist liiki pettuste uurimisele. Pärast kuid kestnud uurimistööd leiti arvuti logiandmed tegelike arvete kohta. Ka tunnistasid Schulzi ettevõtte töötajad, keda ei olnud kaasatud pettuse läbiviimisse, et mõned ettevõtted, kelle arveid Precision Castpartsile tehingu eel esitati, ei ole enam aastaid olnud nende kliendid.

2018. aastal andis Precision Castparts asja New Yorgis vahekohtusse, kes langetas selle aasta aprillis otsuse, et ettevõte asutanud Wilhelm Schulzi poeg Wolfgang Schulz oli tegevjuhina koos oma töötajatega viinud läbi pettuse, mille eesmärgiks oli luua väärkujutlus ettevõtte majanduslikust seisust. Vahekohtu protsessil tunnistajana üles astunud eksperdi sõnul suurendati võltsitud arvetega Wilhelm Schulzi sissetulekuid 160 miljoni euro võrra.

73-aastane Wolfgang Schulz ise on keeldunud süüdistust detailselt kommenteerimast, viidates pooleliolevale kriminaaluurimisele. Selle käigus toimus eelmisel aastal tema kodus ka läbiotsimine. Schulzi sõnul ta ilmselgelt ei nõustu talle esitatud pettuse süüdistustega. Tema advokaatide väitel oli Wilhelm Schulz väärt seda 800 miljonit eurot, mis Precision Castparts ettevõtte eest tasus.

Senises kohtuvaidluses on aga edu saatnud siiski Buffetti äriimpeeriumisse kuuluvat ettevõtet. Vahekohus otsustas, et Wilhelm Schulz peab tasuma Precision Castpartile kahjutasuna 643 miljonit eurot. Tegu on siis selle summaga, mille arvelt oli Wilhelm Schulzi tegelikku väärtust suurendatud. Vahekohtu hinnangul oli ettevõtte tegelik väärtus 157 miljonit eurot.

Pole sakslastesse usku kaotanud

Siiski pole kindel, kas Precision Castpartil õnnestub seda raha näha. Kolm valdusettevõtet, kes Wilhelm Schulzi Buffetti ettevõttele müüsid, on kuulutanud välja Saksa torutootja pankroti. Siiski ei ole Wilhelm Schulzi juhtum kõigutanud Buffetti usku Saksamaasse, riiki, mille insenertehnilist võimekust on ta tihti kiitnud.

„Meie jaoks on tegu väga ebatavalise olukorraga, mida mõjutasid väga spetsiifilised asjaolud,” märkis Precision Castpartsi pressiesindaja David Dugan e-kirja vahendusel New York Timesile. Tema kinnitusel ei muuda see ettevõtte suhtumist Saksa tööstusesse.

Siiski on Saksa ettevõtte Wilhelm Schulzi omandamine osutunud legendaarse investori investeerimisfirma jaoks – mis on saanud korralikult ka koroonapandeemiast tingituna pihta –, kulukaks veaks.

Alles mai alguses andis Berkshire Hathaway teada, et on selle aasta esimese kvartaliga kaotanud ligi 50 miljardit dollarit, kuna koroonaviirusest põhjustatud reisipiirangud ja riigipiiride sulgemine avaldas suurt mõju ettevõtte portfelli kuuluvate lennufirmade ning finantsettevõtete majandustulemustele.