Kuna tarbijad kasutavad üha enam krediit- ja deebetkaarte ning ostavad internetis ja mobiiliäppidega, läheb vaja aina vähem sularaha.

Esmakordselt ajaloos peaks tänavu turuanalüüsifirma Euromonitor Internationali prognoosi kohaselt ületama kaardimaksed sularaha kasutust. 2016. aastal teevad tarbijad üleilmselt 23,2 triljoni dollari ulatuses kaardimakseid ja kasutavad arveldusteks 22,6 triljoni dollari ulatuses sularaha.

Kaardimaksete ja elektrooniliste maksete populaarsuse kasv on toimunud vaikselt aja jooksul 20 aastal. Mitmete maade valitsused on soodustanud kaardi- ja mobiilimakseid, et vähendada varimajandust ja illegaalseid tehinguid.

Näiteks Korea valitsus hakkas soodustama krediitkaardimakseid 1997. aastal, et suurendada tarbimist ja vähendada sularahakasutust, mida on maksude saamiseks raskem jälgida.

Tänavu peaks toimuma suurim kaardimaksete kasv Aasia piirkonnas, millele järgneb Põhja-Ameerika.

Deebetkaartide kasutus peaks tänavu kasvama üleilmselt 8% ja krediitkaartide oma 5%.

Krediitkaartide ja elektrooniliste maksete kasutamine muudab tarbimise mugavamaks, kuid see võib osadele tarbijatele tähendada rahakulutuste arvepidamise probleeme, mis võib nad viia rahalistesse raskustesse.
Vaatamata kaardimaksete populaarsuse kasvule ei saa need sularaha kasutamise sageduse vastu, kuna 85% tehingutest üle maailma toimuvad sularahas, selgus Mastercardi uuringust. Väikeste maksete osas ei ole sularahahale siiani alternatiivi.