Kasumid on paljudes sektorites kõikuvad ja sõltuvad mitmetest raskesti ennustatavatest muutujatest, sealhulgas kuludest, mida ettevõtted Seederi sõnul mõjutada ei saa.

"Üleelatud majanduskriis ja kiiresti muutuv keskkond on ettevõtted ettevaatlikuks teinud - keegi ei taha ju oma äri ega ka töökohti kaotada," nentis Seeder.

Kindlasti on ettevõtteid, kellel kindlasti oleks ruumi palgatõusuks, kuid kui turg seda ei nõua, siis ei kiirustata seda ka tegema. Samas on Seederi sõnul ka ettevõtteid, kel seda ruumi ei ole või on väga vähe ning palgasurve kasvades võib olla küsimus ellujäämises.

"Selles suhtes on suurem surve töötajate poolt isegi hea - see selekteerib välja suuremat kasumit ja ka palkasid võimaldavad äriideed. Küsimus on, kas meil on ka tööjõudu, kellega neid hästi teenivaid äriideid ellu rakendada," ütles Seeder.

"Meil on mitmeid töövaldkondi, kus palgatasemed on praktilised rahvusvahelisel tasemel, kuid inimesi nendele töödele on ikkagi raske leida."

Seega ei ole Seederi sõnul küsimus ainult palkades, vaid ka (noorte) inimeste teadlikes või vähem teadlikes valikutes.

Analüütik Maris Lauri on öelnud, et töökäte vähenedes ja palgasurve suurenedes peaksid ettevõtted üle vaatama oma kasumimäärad, mis ei saa olla sellised nagu need olid buumi ajal.
Tuleks üle vaadata, kuidas jaotuvad ettevõtete kulud.

Tekkiv ressurss võib anda ruumi näiteks palgatõusuks, mõte, mis aga levinud arusaamasid arvestades ei pruugi ettevõtjatele meeldida. Mõtteviisi muutus võib olla aga oluline märksõna, mis aitab tulevikus ellu jääda.