"Tänane päevauudis on tulnud Hiiumaalt, kus grupp hiidlasi nõudvat minu tagasiastumist. Hiidlaste mure ja etteheited nende saare ja mandri vahelise ühenduse osas on arusaadavad ning on loomulik, et saarte elanikud ootavad tõrgetevaba praamiliiklust. Praeguste murede allikaks ei ole aga tänased vead, vaid paari aasta tagused valeotsused," kirjutas Simson oma Facebooki lehel.

"Nimelt tuleb algatatud petitsiooni eestvedajal reformierakondlasel Peep Lillemägil nõudvalt otsa vaadata eelmisele majandusministrile Kristen Michalile, kes otsustas 2016. aastal viia Rukki kanalis ellu traalimistöid ja loobus tavapärastest süvendustöödest. 2016. aasta oktoobris ellu viidud traalimised, millega saavutati kanali minimaalne sügavus 5,2 meetrit, ei andnud pikaajalist tulemust ja saavutatud sügavus ei ole püsinud, sest hoovused kannavad kanalisse setet."

"Veeteede Amet tegeleb Rukki kanali probleemiga ja tänase plaani kohasel toimuvad süvendustööd tänavu suve teisel poolel, plaani järgi augustis-septembris. Tööde maksumus selgub hankemenetluse käigus ja raha selleks on olemas ja riigieelarvesse planeeritud. Lisaks plaanib riik süvendustöid Rukki kanalis teha edaspidi regulaarselt, esialgsel hinnangul on vajadus korrata töid iga kahe-kolme aasta tagant," kirjutas Simson.

Tänane valitsus tegeleb tema sõnul tõsiselt olukorra lahendamisega ning enne süvendustöid on leitud teised transpordilahendused. "Tuletan meelde, et probleemide tekkimisel võttis riik kiiresti tarvitusele abinõud hiidlaste olukorra leevendamiseks: tihendati Tallinn-Kärdla lennuliini ja Saaremaa-Hiiumaa vahelist laevaühendust. Lisaks avati nö uus liin Heltermaa-Virtsu-Heltermaa," kirjutas ta.

"Ma mõistan hiidlaste muret ning luban, et antud probleemiga tegeletakse. Miks seda varem ei tehtud, tuleb petitsiooni eestvedajatel küsida Kristen Michalilt," sõnas Simson.

Hiidlased: nelja kuu jooskul ei tehtud olukorra lahendamiseks mitte midagi

Pöördumise teinud hiidlased reformierakondlase Peep Lillemägi eestvedamisel toonitavad, et keskendusid seisukohas kahele asjale:

1) Neli kuud tagasi oli teada, et olukord Rukki kanali sügavusega on kriitiline;
2) Nelja kuu jooksul ei tehtud minister Simsoni haldusalas, kus selle kriitilise olukorra lahendamise eest vastutatakse, mitte midagi, hoolimata Hiiumaa vallajuhtide palvetest. Ja see asi ei saa jääda vastutuseta.

Samuti ütlesid hiidlased Simsonile vastu, et minister Michal leidis 2016 aasta sügisel raha kriisi lahendamiseks 24 tunniga.