“Mul jäi üllatusest lausa suu lahti, kui teller teise ruumi läks, tagasi tuli ja mulle passi ulatas,” rääkis Tarmo Põlluste.

Hämming oli seda suurem, et ta oli vahepeal jõudnud kodakondsus- ja migratsiooniametist uue dokumendi muretseda, politseiga sekeldada, täitnud pabereid ja kulutanud raha.

Isikuttõendava dokumendi kadumine on tõsine lugu: Põlluste ütlusel tuli tal üle elada uneta öid ja otsida passi kõikvõimalikest kohtadest, nagu inimesed taolistel puhkudel ikka teevad.

Lugu algas sellest, et 2000. aasta lõpul EVP tehingu järel unustas ta oma passi arvatavalt panka. “Tõesti ei mäleta, kas ma raha kättesaamisel passi tagasi võtsin ja kas see letile pandi,” möönis ta samas.

Dokumendi kadumise, mille vahel oli ka hoiuraamat, avastas Põlluste tükk aega hiljem. Eelmise aasta alguses läks ta pangakontorisse, et arve sulgeda, seletades, et konto sulgeb ta passi kadumise pärast.

“Mulle ei mainitud siis dokumendi olemasolu või mitteolemasolu kohta midagi,” rääkis Põlluste.

Käesoleva aasta alguses läks Põlluste arvet avama ja pangas rabati teda vana passiga.

Hansapanga Koidula tänava kontori juhataja Tiia Saremat rääkis, et nende kontorisse tuuakse aega-ajalt tänavalt leitud pangakaarte, rahakotte ja muid esemeid, mida nad püüavad esimesel võimalusel omanikule tagasi anda.

“Mõni nädal tagasi toodi pangakontorisse Tarmo Põlluste pass,” ütles kontori juhataja.

Saremati sõnul sattus juhuse tahtel passi kaotanud klient ise peagi nende juurde kontorisse ja dokument tagastati siis kohe talle.

Paraku ei maini ta passi leidmise täpsemaid üksikasju, mis sellesse loosse võiks tuua mõningat selgust: kes passi pangakontorisse tõi või kust dokument leiti?

“Minu käes oleval kontorist tagastatud passil ei ole mingeid märke sellest, et see oleks kusagil tänaval või rentslis vedelenud, hoiuraamat on seal vahel korras, sile ja hoitud,” kinnitas Tarmo Põlluste.

“Meil on kahju, et me ei jõudnud ise passiomanikku üles otsida nende päevade jooksul, mil pass oli meie kontoris,” ütleb Tiia Saremat, “vabandame Tarmo Põlluste ees.”