„Kohalike elanike seisukohalt on mis tahes kaevandamine ebaõiglus,“ ütles TTÜ Geoloogia Instituudi vanemteadur Enn Kaup, Võrnus asuva Tamme talu kaasomanik, kirjutab ajaleht Pealinn.


„Nõuame iga-aastase leevenduse maksmist külas elavatele peredele ja kinnisvaraomanikele alates käesolevast, 2010. aastast kuni kaevanduse sulgemise ja demontaažitööde lõppemiseni,“ tutvustas Kaup külarahva seisukohti 19. mail Võrnu seltsimajas toimunud kaevanduse keskkonnamõju strateegilise hindamise programmi arutelul.


Külarahva arvates tuleks makse suuruseks võtta 1 kroon või 1.20 – kui see peaks minema tulumaksu alla – iga kasutatud põlevkivivaru tonni pealt. Seejärel tuleks üldsumma jagada kaevanduse mõjuväljas olevate Võrnu küla perede ja kinnistuomanike vahel, keda on hinnanguliselt kokku 35. Näiteks kaevandamisel 2,5 miljonit tonni aastas on kadusid arvestades kasutatud varude hulk 3,3 miljonit tonni ja sellele vastavalt oleks leevendus 3,3 (või 3,96) miljonit krooni aastas. Pere peale teeks see 94 000 (113 143) krooni aastas või 7800 (9430) krooni kuus.


„Meie nõudmistest tulenev lisakulu võib tunduda VKG-le ebaõiglane, kuid mõjuvälja elanikele vastu tulles, nende huvidega tõeliselt arvestades, saab ta esmakordselt tunda ka nende heakskiitu ja muutub kaasaegse, euroopaliku suhtumise algatajana teenäitajaks sellel alal vabariigis,“ põhjendas Kaup.