BHP Billiton ja konkurendid kannataksid kui teised riigid järgiksid USA eeskuju protektsionismi osas ja vabakaubanduse vastu, ütles BHP Billitoni juhatuse esimees Andrew Mackenzie. „USA tariifid oleksid maailmale ja ärile mustaks päevaks.“

„Ma kardan üle maailma inimeste meelestatuse muutust, kes võivad ühel hetkel öelda, et vabakaubandus pole maailma huvides,“ lausus ta. „See oleks iseäranis halb sellistele ettevõtetel nagu BHP. Ma peame valjult rääkima selliste meetmete vastu, mis on halvad Ameerikale ja kogu maailmale.“

Trump plaanib kehtestada imporditud terasele 25 protsendise tollitariifi ja alumiiniumile kümne protsendise riiki toomise tasu. Tema üllatusteadanne põhjustas neljapäeval üleilmselt finantsturgudel languse ja ähvardab päädida rahvusvahelise kaubandussõjaga.

„Vabakaubandus on maailma majanduse vereringe ja see peaks õitsema vaatamata kahetsusväärsetele arengutele USAs,“ rääkis ta.

Trumpi tollipoliitika on USA metallitootjate kaebamiste tagajärg, mille kohaselt nad kannatavad Hiina ja teiste maade odava toodangu tõttu.