Organisatsiooni esimeheks valitud Vladislav Ponjatovski ütles BNS-ile, et sõltumatu ametiühing moodustus viiest kaevurite ja ühest energeetikute ametiühingust.

Põlevkivitöötajate ametiühingute liitu juhtinud Valdor Ernits uue organisatsiooni juhtkonda ei kuulu.

"Organisatsioon loodi ametiühingute töö parandamiseks, rahaliste vahendite kokkuhoiuks ning kaevurite ja energeetikute toetamiseks, muu hulgas ka töö kaotuse korral," selgitas Ponjatovski.

"Minu ette seati kolm esmatähtsat ülesannet: pidada läbirääkimisi kollektiivlepingu üle, koostada Viru kaevanduse ja Aidu karjääri sulgemise sotsiaalplaan, luua töötusfond ning korraldada ametiühingu lihtliikmete koolitamine," ütles Ponjatovski.

Tema sõnul luuakse ka streigifond.

"Tähtis on ka see, et sõltumatu kaevurite ja energeetikute ametiühing hakkab suhtlema tööandjatega otse, ilma vahendajateta," lisas uue organisatsiooni juht.

Eesti Energia pressiesindaja Marina Bachmann ütles BNS-ile, et äsja reorganiseeritud kaevurite ja energeetikute sõltumatu ametühing on ettevõttele oluline partner. Läbirääkimised kollektiivlepingu üle on käimas ja tulemust on oodata lähinädalate jooksul, lisas ta.

Eesti Energia on Eesti üks suurimaid tööandjaid, firmas töötab 7400 inimest.