Praegune kahe ministeeriumi juht ning alates reedest majandus- ja kommunikatsiooniministri ametis olev Liina Tõnisson lausus teisipäeval pressikonverentsil, et uued koosseisud on valmis ning ühendministeerium on 32 koosseisuühiku võrra väiksem, kui kaks eelmist.

Samas ei saa Tõnissoni sõnul praegu vastata, mitu inimest täpselt lahkub, kuna mitmed on võtnud mõtlemisaja ja pole veel otsustanud pakutud uue koha vastuvõtmist.

Eelmise nädala seisuga töötas majandusministeerium 141 ning teede- ja sideministeeriumis 90 inimest.

Tõnisson märkis, et koosseisude osas saabub selgus järgmisel nädalal. Teisipäeval valitsuse poolt uue ministeeriumi antsleriks nimetatud Marika Priske lisas, et ministeerium korraldab esmaspäeval võtmeisikute - asekantslerid ja osakonnajuhatajad - tutvustamise ning siis on selge ka koosseisudega seonduv.

Praeguse teede- ja sideministeeriumi kantsleri Margus Leivo, kelle valitsus alates reedest ametist vabastas, tuleviku osas märkis Tõnisson, et juhul kui Leivo soovib avalikus teenistuses jätkata, leitakse talle rakendus. "Varem on ta avaldanud arvamust, et siirdub eraettevõtlusse," lausus Tõnisson.

Tõnisson lisas, et Leivo puhul on tegu väga austusväärse isikuga, kes on avalikus teenistuses olnud üle 13 aasta ning temaga seonduvat arutas ka valitsus, kelle hinnangul tuleb Leivo vastava soovi korral talle avalikus teenistuses rakendus leida.

Juhul kui Leivo otsustab mitte avalikus teenistuses jätkata, tuleb talle maksta hüvitist 12 kuu ametipalga ulatuses, kuna ta on töötanud avalikus teenistuses üle 10 aasta. Leivo palgamäär on praegu 18.750 krooni kuus.

Tõnissoni sõnul on praegu küll teada, kes praegustest asekantsleritest uues ministeeriumis jätkavad, ent lepingud pole nendega veel sõlmitud ja seetõttu pole juriidilist alust nende nimesid avalikustada ja neid tutvustatakse järgmisel nädalal.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumil on põhimääruse kohaselt neli asekantslerit - Euroopa Liidu ja rahvusvahelise koostöö, majandusarengu, transpordi ja transiidi teenindamise ning õigusloome asekantsler.

Praegu on majandusministeeriumil kaks asekantslerit - eurointegratsiooni asekantsler Signe Ratso ja majandusarengu asekantsler Raul Malmstein. Teede- ja sideministeeriumil on neli asekantslerit - merenduse alal Rene Treial, lennunduse, side ja eurointegratsiooni alal Tõnu Naestema, infrastruktuuri alal Urmas Kukk ning riigi infosüsteemide alal Mait Heidelberg.

Kuna praegu ei ole täpselt teada, kui palju inimesi lahkub ja kompensatsiooni saab, on Liina Tõnissoni sõnul ka vara rääkida, kui suurt rahalist kokkuhoidu ministeeriumide ühendamine annab.

Küll aga võib ministri kinnitusel öelda, et ministeerium teeb väiksema arvu inimestega ära sama töö. "Kui vahetame ära asukoha ja neile inimestele, kes on lahkunud, oleme kompensatsiooni ära maksnud, ütleme ka bilansi," lisas ta.

Tõnissoni sõnul ei ole veel ära otsustatud, kus ühendministeerium tulevikus tööd jätkab, kuid ta kinnitas, et töös oleva viie-kuue variandi seast ei valita kindlasti kõige kallimat pinda.

Ta märkis, et teisipäevase seisuga on olemas kõik seadusandlikud aktid ning selle nädala lõppedes on olemas kõik volitused ka uute pindadega tegelemiseks. Uute pindade otsimisega hakatakse tegelema järgmisel nädalal ja otsus tehakse Tõnissoni kinnitusel nii ruttu kui ministeerium suudab.

Valitsus kiitis majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi põhimääruse heaks 22. oktoobril. Uuel ministeeriumil on 19 osakonda, praegu on kahel eraldi ministeeriumil 26 osakonda, millest mitmed täidavad samu funktsioone, nagu näiteks personalipoliitika, avalikud suhted, haldus- ja finants- ning juriidilised küsimused.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium koosneb põhitegevuse, põhitegevusi integreerivatest, tugi- ning spetsiifilisi ülesandeid täitvatest osakondadest.

Põhiosakonnad on ehitus- ja elamuosakond, energeetikaosakond, kaubandusosakond, lennundus- ja merendusosakond, teede- ja raudteeosakond, sideosakond ning tööstusosakond.

Põhitegevusi integreerivad osakonnad on Euroopa Liidu ja rahvusvahelise koostöö osakond, majandusarengu osakond, transpordi arengu ja logistika osakond ning õigusloome osakond.

Tugiosakonnad on avalike suhete osakond, haldusosakond, eelarve ja finantskontrolli osakond, personaliosakond, siseauditi osakond ja õigusosakond. Spetsiifilisi ülesandeid täitvad osakonnad on riigi infosüsteemide osakond ning lennuõnnetuste uurimise osakond.

Euroopa Liidu ja rahvusvahelise koostöö asekantslerile allub vahetult Euroopa Liidu ja rahvusvahelise koostöö osakond, majandusarengu asekantslerile majandusarengu osakond, transpordi ja transiidi teenindamise asekantslerile transpordi arengu ja logistika osakond, lennundus- ja merendusosakond ning teede- ja raudteeosakond, õigusloome asekantslerile allub vahetult õigusloome osakond.

Praeguses majandusministeeriumis on järgmised osakonnad - haldus- ja finants-, personali-, avalike ja välissuhete, õigus-, eurointegratsiooni-, ehitus- ja elamu-, tööstus-, majandusarengu-, kaubandus- ning energeetikaosakond. Majandusministeeriumis töötab 141 inimest.

Teede- ja sideministeeriumis on arengu ja rahvusvahelise koostöö, avalikkussuhete, eelarve- ja majandusanalüüsi, finantsauditi, finants- ja haldus-, infosüsteemide, juriidiline, lennuõnnetuste uurimise, personali-, struktuurivahendite, raudtee-, teeliikluse, riigi infosüsteemide, side-, lennundus- ja merendusosakond. Teede- ja sideministeeriumis töötab ligikaudu 90 inimest.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi valitsemisalasse tuuakse rahandusministeeriumi valitsemisalast konkurentsiamet ning rahandusministeeriumi valitsemisalasse viiakse riigihangete amet, sel eesmärgil muutis valitsus teisipäeval täiendava päevakorrapunktina ka rahandusministeeriumi põhimäärust.

Riigikogu kinnitas seadusemuudatused, millega majandus- ning teede- ja sideministeerium ühendatakse alates 1. novembrist majandus- ning kommunikatsiooniministeeriumiks, 9. oktoobril.

Ühendministeeriumi valitsemisalla kuuluvad lisaks konkurentsiametile veel lennuamet, maanteeamet, patendiamet, raudteeamet, sideamet, tarbijakaitseamet, veeteede amet, energiaturu inspektsioon, tehnilise järelevalve inspektsioon, Eesti Informaatikakeskus, Eesti Riiklik Autoregistrikeskus, Keskus Ehitustest, Patendiraamatukogu, Riigihangete Keskus, Krediidi ja Ekspordi Garanteerimise Sihtasutus Kredex, Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus, Riigi Infokommunikatsiooni Sihtasutus ning Mittetulundusühing Eesti Standardikeskus.

Riigihangete amet läheb rahandusministeeriumi valitsemisalasse ja selle muudatuse põhjus seisneb asjaolus, et ühendministeerium muutub üheks suurimaks riigihanke tellijaks ning järelevalveorgan peaks temast sõltumatu olema.