„Kahjuks ei saa tänavu iraanlased Mekkasse palverännakule minna,“ teatas Iraani kultuuriminister Ali Jannati riigitelevisioonis esinedes, kirjutab WSJ.com.

Iraan süüdistab selles Saudi Araabia sabotaaži.

„Vaatamata Iraani püüdlustele ignoreeris Saudi Araabia iraanlaste absoluutset õigust käia Mekkas palvetamas,“ teatas Iraan.

Sellele uudisele eelnes kuude pikkune läbirääkimine teemal kuidas iraanlased saaksid Saudi Araabia viisad seejärel kui Saudi Araabia katkestas jaanuaris diplomaatilised suhted Iraaniga. Suhete katkestamine järgnes iraanlaste vihapurskele Teherani saudi diplomaatide elukohtades reaksioonina Saudi Araabias tuntud shiidi usumehe tapmisele.

Nüüd on probleemiks saanud viisaside andmise protseduur. Erimeelsusi ei suudetud ületada. Iraan nõudis, et viisad tuleb väljastada Iraanis. Saudi Araabia teatas, et viisasid saab taotleda interneti teel.

Iraani ametnikud süüdistasid Saudi ametivendi viivitamises ja aja raiskamises, mis tõi kaasa vastastikused süüdistused.

Saudi Araabia valitsus süüdistas, et Iraan püüab usurännakut politiseerida.

Iraan on varemgi boikoteerinud palverännakut – 1988-1990, kui 1987. aastal Saudi võimude ja šiiitide vahelistes kokkupõrgetes tapeti enam kui 400 iraanlast. See pani Saudi Araabiat vähendama iraanlastele määratud palverändurite limiiti 45 000 inimeseni.

Mullu osales palverännakul umbes 64 000 iraanlast.