Superrikkas on isik, kellel vara vähemalt 30 miljoni dollari eest. Mullu oli selliseid inimesi 199 235 ehk 0,003 protsenti maailma rahvastikust. Nende vara annab kokku 38 protsenti maailma sisemajanduse kogutoodangust, vahendab CNBC.

Siin on kaheksa superrikaste kohta levinud müüti, mis Wealth X purustab:

1. Nad on kogu raha pärinud
Vaid 19 protsenti superrikastest on oma kogu vara saanud pärimise teel. 65 protsenti rikkuritest on oma varanduse ise loonud.

2. Kõik rikkurid on investeerimispankurid
Kuigi rahandus, pangandus ja investeerimistööstus on suurim kategooria, kust need inimesed oma rikkuse ammutavad, on sellega otseselt seotud vaid 19 protsenti.

3.Kõigil superikastel on Ivy League’i haridus
USA kaheksast mainekamast ülikoolist ehk Ivy League’st on hariduse saanud 7000 superrikast ehk vaid 3,5 protsenti. Enam kui 27 000 ehk 13,6 protsendil rikastest ei ole üldse ülikooliharidust.

4.Kõik edukad tehnoloogiaettevõtjad on 20-aastased ülikooli pooleli jätnud
30-aastane Harvardi pooleli jätnud Facebooki asutaja Mark Zuckerberg on tõenäoliselt selle stereotüübiga rahul, kuid vaatamata levinud arvamusele on tehnoloogiasektoris töötavate superrikaste keskmine vanus 54 aastat ning paljud neist on kõrgelt haritud.

5.Rikkurid on majandustsüklite suhtes immuunsed
Tegelikult vähenes 2008-2009 finantskriisi ajal superrikaste arv maailmas 20 protsenti ning nende koguvara väärtus kahanes 22 protsenti.

6. Hiinlased edestavad oma rikkusega kõiki teisi
Kümned aastad kiiret kasvu on loonud illusiooni, et maailma suuruselt teise majanduse miljardärid on maailma vallutanud, kuid eelmisel aastal vähenes hiinlaste arv superrikaste seas. Samuti kahanes hiina superrikaste koguvara väärtus. Endiselt ületab USA miljardäride arv Hiina omi kolmekordselt.

7. Rikkurid on kitsid
Keskmine superrikas filantroop annetab oma elu jooksul 25 miljonit dollarit. Miljardäridest filantroobid annetavad keskmiselt 100 miljonit dollarit. Lisaks antakse ühiskonnale tagasi ka väikeinvesteeringute ning töökohtade loomisega.

8. Kõigil superrikastel on eralennukid ja –jahid.
Vaid väike osa, täpsemalt 20 protsenti superrikastest saab endale lubada üle 30-meetrilist jahti või eralennukit. Reisimine on aga populaarne ning paljud superrikkad kasutavad selleks tavalisi lennufirmasid, sõites, tõsi küll, äri- või esimeses klassis.