„Lugesime konkurentsiameti materjalidest välja, et ettevõttel on hindade tõstmiseks kaks võimalust – kas tõsta hinnad ühe korraga lubatud piirini või üldse mitte,“ ütles Elveso nõukogu esimees Priit Põldmäe.

„Seepärast tegime Rae vallale ettepaneku kehtestada uued hinnad alates 1. oktoobrist.“

„Veeteenuste hindu tõstmata jätta ei saa, sest AS Elveso osutab täna teenuseid kahjumiga – 1. oktoobril, uute hindade kehtestamisel ületab tänavune kahjum arvatavasti juba 100 000 euro piiri,“ ütles Rae vallavanem Mart Võrklaev.

„Vallaelanikele lohutuseks – ma usun, et Elveso uus juhtkond tegutseb eelmisest taibukamalt ning veeteenuste hindu pole lähiaastail rohkem tõsta vaja.“

ASi Elveso juhatuse liikme Meelis Kasemaa sõnul oleks tänane olukord rõõmsam ja selgem, kui vallaettevõtte eelmine juhtkond oleks 2009. aastal vallavalitsuse kinnitatud finantsplaani järginud ning hindu tõstnud.

„Siis poleks seekordne hinnatõus nii järsk,“ ütles Kasemaa, kelle sõnul vajab ka seadusandlus veidi kaasajastamist, sest näiteks soojusenergia puhul on lubatav, et kui konkurentsiamet kehtestab piirhinna, siis ettevõte ise vaatab, millal ja kui palju korraga hindu muudab.

29. mail kinnitas konkurentsiamet ASi Elveso teenuste 49protsendilise hinnatõusu alates 1. juulist, 18. juunil otsustas aga Rae vallavalitsus, et vee- ja kanalisatsiooniteenuste hind tõuseb, kuid järk-järgult – 1. septembril ja 1. jaanuaril.

Hinnatõusu tingivad ASi Elveso ulatuslikud investeeringud seoses Euroopa Ühtekuuluvusfondist toetatud projektide omafinantseeringuga – alates viimasest hinnatõusust aastal 2009 on Ühtekuuluvusfondi ja Keskkonnainvesteeringute Keskuse toel investeeritud torustike ehitusse 14,82 miljonit eurot, millest AS Elveso omaosalus moodustab 4,26 miljonit eurot, juurde on ehitatud 61 km vee- ja 74 km reoveetorustikku, ligi 700 perele on loodud võimalus tarbida kvaliteetset joogivett.

Veetorustike rajamisega on rajatud ka kaasaegne tuletõrjevee hüdrantide võrk tagamaks efektiivsed päästetööd Rae vallas. Euroopa Ühtekuuluvusfondi ja Keskkonnainvesteeringute Keskuse toel said kaasaegse vee- ja kanalisatsioonivõrgu Lagedi, Jüri, Karla, Pildiküla ja Vaskjala asulad. Tänavu renoveeritakse vee- ja kanalisatsiooni trassid Vaida alevikus ja Vana-Aaviku külas.

Elveso on täielikult Rae vallale kuuluv ettevõte, mille põhitegevusalad on elektrivõrguteenuse osutamine ja elektrienergia müük, vee- ja kanalisatsiooniteenuse osutamine ning soojusenergia tootmine, jaotamine ja müük.