Noorsoofond (Nuorisosäätiö) on maksnud Pasilver Oy-le miljoneid eurosid konsultatsioonitasusid peamiselt kinnisvaratehingutega seoses. Politsei kahtlustab, et maksed on fiktiivsed, vahendab Yle Uutiset.

Pasilver Oy-d juhib 1990. ja 2000. aastate alguses majanduskuritegudes süüdi mõistetud Jukka Tuokkola. Yle telesaate „MOT” andmetel kahtlustatakse Tuokkolat kuritegudes ka Noorsoofondi endiste juhtide Perttu Nousiaineni ja Aki Haaro ulatuslike majanduskuritegudega seoses.

Tuokkola oli ka mõne päeva politsei vahi all.

Pasilver Oy ametlik omanik on nooruke Eesti mees. „MOT” teatas augustis, et Helsingi täitevamet peab eestlast vaid tankistiks.

Tegelik juht on ettevõttes täitevameti sõnul Tuokkola, kes on täitevameti otsuse kohtusse kaevanud.

Täitevamet alustas menetlust, sest Tuokkolalt nõutakse sisse võlgu enam kui 800 000 euro väärtuses. Kõige suurem võlg on Tuokkolal maksuameti ees. Võlad on peamiselt „kuriteopõhised” ehk seotud Tuokkolale langetatud kohtuotsustega.

Noorsoofondi juhatuse esimehe Jari Laine sõnul on pankrotiavalduse taustal Pasilveri Noorsoofondile antud 800 000 euro suurune laen. Noorsoofond ei ole nõustunud maksma Pasilverile tagasi viimast osa laenust ehk 250 000 eurot.

„Me oleme saatnud Pasilverile nõude maksta tagasi 1,5 miljonit eurot aluseituid konsultatsioonitasusid. Oleme laenu sellest maha arvanud,” ütles Noorsoofondi tegevjuht Kimmo Pihlman, kes ei ole enese sõnul sugugi mures, et Noorsoofond võiks pankrotti minna.

Pihlman rääkis varem saatele „MOT”, et fondi raha on viimastel aastatel kaduma läinud 45 miljonit eurot. Juba enne seda oli avalikuks tulnud Noorsoofondi tegevus Eestis. „MOT” teatas, et Noorsoofond on teinud Tallinnas kinnisvaratehinguid, milles on kadunud 10-15 miljonit eurot.

„MOT” teatel vastutasid projekti eest Soome ärimees Arto Autio ja tema Eesti koostööpartner.

Telesaate sõnul laenas Noorsoofond kõigepealt Autio firmale 12 miljonit eurot elamukruntide jaoks, aga ostis ka lisaks viie miljoni euro eest Autio ettevõtte. Maatükile leidus ostja Poolast, aga Noosrsoofond sai tehingu eest lõpuks vaid 1,6 miljonit eurot, mis tähendab, et ligi 90 protsenti rahast kadus teiste taskutesse.