Tallinna börs teatas, et on Q Varale saatnud järelpärimise seoses Q Vara erinevate toimingutega, mille tulemusel jäi võlakirjade ainsaks tagatiseks Q Vara emaettevõtja SLProductions OÜ käendus.

Järelpärimises palus börs Q Varal esitada tagatisagendi lepingu, mis on sõlmitud Sampo Pangaga võlakirjaemissiooni väljalaskmisel ning lepingu ja kõik muud dokumendid, mis kajastavad Q Vara emaettevõtja SLProductions OÜ-le kuulunud AS Q Vara aktsiate ülekandmist AS-i Gild Fund Management väärtpaberikontole.

Q Vara esindaja Alo Lillepea kinnitusel olid lepingutel veel teatud vormistuslikud puudused, mistõttu lepingud olid veel allkirjastamata, kuid ta kinnitas, et 10 päeva jooksul saavad lepingud allkirjastatud ja esitatakse viivitamatult ka börsile. Vaatamata korduvatele järelepärimistele ja lubadustele ei ole Q Vara lepinguid siiani börsile esitanud.

Seega eeldas börs, et üks aktsionär on teiste investorite ees eelisseisundis ja esitas oma tähelepanekud ka finantsinspektsioonile.

Lisaks on Börsil Q Vara pikaajaliste võlgnevuste ja korduvate asjakohaste lubaduste täitmatajätmise tõttu alust arvata, et olukord võib viidata Q Vara püsiva iseloomuga makseraskuse esinemisele, millest aga investorid peaks kindlasti teadlikud olema.

Äripäev kirjutas novembri keskpaigas, et Q Vara emiteeris võlakirju 85 miljoni krooni eest, millest ligi kolmandiku ostsid Eesti kohustuslikud pensionifondid. Kuigi Q Vara võlakirjaemissioonil märgiti algselt võlakirjade tagatiseks hüpoteegid, muudeti kahe aasta eest tagatis enamusinvestorite nõusolekul pelgalt omanike käenduseks.

Börsi reglemendi kohaselt on börsil õigus lisada kauplemissüsteemis ja oma veebilehel kuvatavale kauplemisinformatsioonile väärtpaberi tähise juurde nn vaatlusmärge, juhtimaks turul osalejate tähelepanu väärtpaberi või selle emitendiga seotud olulist tähtsust omada võivale asjaolule.