Konjunktuuriinstituudi direktor Marje Josing prognoosis totaalset segadust, sest viie tööpäeva jooksul ei ole võimalik hindu ümber arvestada. Eesti väike- ja keskmiste ettevõtjate assotsiatsioon EVEA nimetab sellist kiirustamist kurioosseks ja kavatseb pöörduda õiguskantsleri poole, vahendab ERR Uudised "Aktuaalset kaamerat".

"Meil on jäänud viis tööpäeva, me suurendame ikka segadust päris suuresti riigis," ütles Konjunktuuriinstituudi direktor Marje Josing. "Mul on tegelikult selline kahtlus, et seda maksuraha, mida me eelarvesse sisse oleme kirjutanud läbi nende teoreetiliste maksutõusude, tegelikult ei laeku, sest tarbimine läheb veelgi alla."

"1. juulist on kõik need hinnad, mis siin praegu ümberringi, täpselt samad," nentis Prisma Peremarketi kommunikatsioonijuht Kadri Lainas, kelle sõnul tasub lisanduva käibemaksu siis Prisma, hindade muutmine kestab aga juuli algusest septembri alguseni.

"Hüpermarketis on tooteid kuni 60 000, nende hindade vahetamine on väga suur töö," ütles Lainas ning lisas, et hinnatõus jääb Prismas igal juhul alla kahe protsendi, sest vastasel juhul väheneks tarbimine.

Väike- ja keskmiste ettevõtjate assotsiatsioon kavatseb õiguskantsleri poole pöörduda. "Siin on tõenäoliselt tegu põhiseadusliku riivega, sellepärast, et mõistlikkuse printsiip on üks olulisi põhiseaduslikke printsiipe ja antud asjas toimingute tegemiseks ei jää mõistlikku aega," ütles EVEA volikogu liige, TEA kirjastuse juhataja Silva Tomingas.

Näiteks Soomes, kus käibemaksu langetati 17-lt protsendilt 12-le, anti sellest teada pool aastat varem.