Rahandusministeeriumi pakutud riigieelarve projekti koostamise alusandmed külmutavad parlamendivalimiste aastaks pea kõik teised valdkonnad.

“Piirsummad näevad ette väga kasina ruumi tegutsemiseks,” ütles peaminister Siim Kallas. “Meil on eelarve tasakaal, meil on teatud kindlad kulud, meil on kaitsekulud kaks protsenti sisemajanduse kogutoodangust, mida me kavatseme endiselt järgida, ja see teebki meie mänguruumi väikeseks.”

Kaitseministeeriumi pressi-esindaja Madis Mikko sõnul on riigikaitsele seda raha väga vaja. “Me oleme siiski alustanud nullist ja ostame ikka veel saapaid, mitte tanke,” lausus Mikko. “Lisasummad lähevad infrastruktuuri arendamiseks. Uusi asju ei tule.”

Tänavusega võrreldes peaks järgmisel aastal laekuma sotsiaalmaksu 1,2 miljardi krooni eest rohkem, millest 792 miljonit krooni kulub pensionide ja 408 miljonit krooni ravikindlustuse peale.

Miljard krooni sotsiaalmaksu rahast plaanib riik suunata kogumispensionifondi.

Esmakordselt hakatakse 2003. aastal töö kaotanutele maksma toetust töötukassast, mille eelarveks kujuneb 309 miljoni krooni.

Kallase sõnul ei saa nappidest piirsummadest välja lugeda seda, kas valitsus lastetoetusi tõstab või mitte.

Nii lastetoetuste kui ka teiste võimalike eelarveprioriteetide osas pole otsust langetatud, lisas valitsusjuht. “See on üks valikuid, mida tuleb teha seoses teiste valikutega. See otsus ei tule ilmselt enne augustit,” lausus Kallas.

Eelarve-eelistustes on varasemate aastate koalitsioonid enamasti varem ühele meelele jõudnud.

Politseinike eripensionid nõuavad uuel aastal riigi kukrust juba 42 miljonit krooni tänavuse 25 miljoni krooni asemel.

Juba mõne aasta pärast panevad järjest suurenevad politseinike, kohtunike, kõrgete riigiametnike ja riigikogu liikmete suured pensionid eelarvele koormuse, mis ulatub sadadesse miljonitesse kroonidesse.

Rahandusminister Harri Õunapuu ütles lisaeelarve arutelu ajal, et peab ministrina politseinike eripensionide kehtestamist “sügavalt vääraks” sammuks.

Ta tunnistas samas, et riigikogu liikmena hääletas ta pensionide poolt nagu ka enamik teisi Keskerakonna saadikuid.