Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse juhid käisid täna riigikogu majanduskomisjonis selgitamas, miks juhid EAS-ist kiiresti lahkuvad ja kuidas nõukogu probleemi lahendada soovib.

"See sisendab ebakindlust, kui niivõrd suure üksuse juhtkonnas on segadus, kes jagab raha. Kindlasti peaks see saama selgeks, et anda kindlust, et kõik on korras ja läbipaistev ning arusaadav," ütles Kallas, märkides, et tegelikult komisjon palju vastuseid ei saanud.

Kallase fraktsioonikaaslane Arto Aas ütles ERR-i uudisteportaalile, et kuigi EAS-i juhtide töö on väga prestiižne ja hästi tasustatud, pole majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi juhtimisel suudetud juba pikema aja jooksul selle organisatsiooni etteotsa leida stabiilset ja pühendunud meeskonda.

"Kui ühe väga olulise organisatsiooni juhtkonnas vahetuvad juhid iga aasta ja nende keerdkäikude kohta ei suudeta anda avalikkusele ega EAS-i enda töötajatele üheselt arusaadavaid selgitusi, siis on midagi selle organisatsiooni juhtimises kahjuks valesti," lausus Aas.

Avalikkuse jaoks saatis EAS täna pressiteate, milles öeldi, et sihtasutuse toetatud ettevõtted on loonud veerandi kogu Eestis loodavast lisandväärtusest.

Viimastel andmetel on EAS-ilt toetust saanud ettevõtetel lisandväärtus töötaja kohta 30 900 eurot, mis on 31 protsenti rohkem kui Eesti keskmine, teatas sihtasutus. Sealjuures oli EAS-i toetatud ettevõtete ekspordikäibe nominaalkasv keskmiselt kaks korda kõrgem, kui oli seatud eesmärgiks riiklikus arengukavas, ulatudes tervikuna 4,8 miljardi euroni. "EAS mängib olulist rolli ka selles, et erasektori investeeringud teadus- ja arendustegevusse on tõusnud 1,5 protsendini sisemajanduse koguproduktist," märgitakse teates.

Erinevate valdkondade lõikes on EAS maksnud toetusi viimasel seitsmel aastal kokku 801 miljonit eurot.

"2014. aasta on EAS-ile ettevalmistusaeg uueks Euroopa Liidu rahastusperioodiks. Igapäevaselt töötatakse uute toetusmeetmete ning uute toodete ja teenuste väljatöötamise nimel. Ettevalmistamisel on ka EAS-i tegevusstrateegia koos pikaajaliste eesmärkide püstitamisega," selgitas EASi nõukogu esinaine Cinzia Siig.

Aastatel 2007–2013 võeti aktiivselt kasutusele Euroopa Liidu struktuurivahendeid ja seetõttu on käimasoleval ajal suurem osa tegevusi suunatud vana perioodi sulgemisele. Eelmise perioodi tegevused kestavad osaliselt kuni 2015. aasta lõpuni.

Ühtlasi tõdesid EAS-i esindajad, et uuel programmperioodil muutub EAS-i suund toetuste jagajast kliendikeskseks nõustajaks ja kompetentsikeskuseks.

EAS-i tegevusülevaate andsid juhatuse liikmed Martin Hirvoja ja Taavi Laur.