Mitmes Eesti linnas Ülikooli Apteegi nime all tegutsev soomlaste Yliopiston Apteekki on kaevanud kohtusse Ülikooli Apteegi osaühingu. Viimati nimetatule on patendiamet tegelikult registreerinud ka kaubamärgi Ülikooli Apteek, kuigi äri tehakse Partneri apteegi nimega.

Osaühingut kohtus esindav vandeadvokaat Ants Mailend selgitab: “See on segaduse vältimiseks, teine pool on lihtsalt hakanud kasutama minu kliendi kaubamärki.” Teiseks pooleks ehk kaebajaks ongi siis Yliopiston Apteekki, mis tõlkes tähendab samuti ülikooli apteeki. Tegu on Soomes tuntud vana kaubamärgiga. “Eestis aga see nimi tuntud pole,” pareerib Mailend. “Sõnapaari ülikooli apteek kasutatakse paljudes riikides apteekide tähistamiseks.”

Esmapilgul oleks asi nagu selge. Üks Eesti firma hakkas kasutama Ülikooli Apteegi nime. Pealegi olid nad esimesed, kes taotlesid seda kaubamärki. Esimese astme kohtuteski on nad saavutanud võidu. Vaielda poleks nagu millegi üle, ometi ei jäta Yliopiston Apteekki jonni ja on otsused edasi kaevanud. Argumendiks on asjaolu, et kuigi Ülikooli Apteegi osaühing on Eesti firma ja Eesti registris, on ka selle omanikeks tegelikult soomlased.

Yliopiston Apteekki eest seisev vandeadvokaat Toomas Taube ütlebki, et päris kindlasti ei saanud neile isikutele olla teadmata nimi Yliopiston Apteekki. Nii tekib ka võimalus, et kavalad Soome ärimehed on tulnud Eestisse ja üritavad tuntud kaubamärgi all üle-lahe-turistidele ravimeid müüa.