“Oleme sunnitud oma tegevuse Eestis lõpetama, kuna viimane suurem tellija Sony Ericsson on teatanud, et ei soovi enam tulevikus meid kasutada,” ütles mobiiltelefonide plastkomponente valmistanud AS-i Nolato Polymer tegevdirektor Tiit Tallo. “Lõpetamise kohta on juba otsus olemas, mis tähendab, et oktoobrikuuks oleme suletud.”

Raske aeg on saabunud kõikidele elektroonikasektori ettevõtetele, kuna kasvav üleilmne konkurents viib tootmise odavatesse riikidesse.


Aasta tagasi Paides tootmist alustanud elektroonikatehas Jutron Baltic Assemblies oli hiljuti sunnitud tegevuse lõpetama, mille tagajärjel jäi töötuks 50 inimest. Ettevõte lootis seoses Nokia ja Siemensi ühinemisega tootmist laiendada, kuid paraku seda ei juhtunud – kahe suure ettevõtte ühinemine võttis liiga kaua aega, vahendas Järva Teataja.

“Elektroonikaseadmete tootmine ja käsitöö liigub Eestist välja, mistõttu on lennukiga veetavate kaupade vood selgelt vähenenud,” selgitas logistikafirma AS-i Schenker juhatuse esimees Meelis Arumeel. “Elqoteci lennuvood on kõvasti vähenenud, mistõttu on ka meie käive elektroonikaseadmete transpordi osas kahanenud.”

Algab ümberõpe

“Elcoteq suudab raskustele vastu seista, tehes ettevõtte sees olulisi ümberkorraldusi – oleme alustanud töötajate aktiivset ümberõpet ja muutnud palgasüsteemi rohkem sõltuvaks tulemuslikkusest,” ütles Elcoteq Tallinna kommunikatsioonijuht Jaanus Pauts.

“Kui Nolato töötajad peaksid olema huvitatud, siis usun, et saame paljudele omapoolse pakkumise teha,” pakkus Pauts suletava ettevõtte töölistele tööd.