Rahandusminister Harri Õunapuu ütles, et ühendministeeriumi valitsemisalasse jäävad patendi-, tarbijakaitse-, lennu-, maantee-, raudtee-, side- ja veeteede amet, aga ka energiaturu inspektsioon ning tehnilise järelevalve inspektsioon. Need kuuluvad seni ühinevate ministeeriumied valitsemisalasse.

Eelnõu järgi läheks rahandusministeeriumi valitsemisalast ühendiminsiteeriumi alluvusse konkurentsiamet, nii koonduvad ühte kohta kõik turujärelevalvega tegelevad valitsusasutused.

Riigihangete amet läheb eelnõu järgi majandusministeeriumi alt rahandusministeeriumi valitsemisalasse, sest ühendministeerium muutub üheks suurimaks riigihanke tellijaks ning järelevalveorgan peaks temast sõltumatu olema.

Muudatusettepanekuid menetletavale eelnõule saab esitada 10. septembrini.

Ministeeriumide ühendamisega tegelev teede- ja sideministeeriumi nõunik Kostel Gerndorf on varem BNS-ile öelnud, et valitsus on uue ministeeriumi põhimääruse kinnitanud ning kinnitatud on uus struktuur ja koosseisud. Uue koosseisu ja personali kinnitamine tuleb Gerndorfi sõnul pärast seda, kui seadus on heaks kiidetud.

Liitministeeriumi asukoht on hetkel endiselt veel lahtine. Selleks on pakutud majandusministeeriumi praeguse hoone laiendamist Harju tänaval tühjana seisva endise Tallinnfilmi hoone võrra, samuti liitministeeriumi kolimist täiesti uutesse ruumidesse, ühe variandina võiks selleks olla Tallinnas Liivalaia tänavale ehitatav Euroxi ärimaja, mille üheks omanikuks on ettevõtja Toomas Luman.

Uue ministeeriumi nimeks pakub komisjon majandus- ja kommunikatsiooniministeerium. Liitmine võib erinevatel hinnangutel maksma minna kolm kuni 30 miljonit krooni, samuti jääb tööta osa seniseid ametnikke.