Ligikaudu miljardi krooni suurust investeeringut eeldavat kahe hektari suurust jahisadama piirkonda arendab OÜ Kaku-mäe Jahisadam, mida esindavad ettevõtjad Jaan Pillesaar, Sander Kaus ja Sven Maanurm. Juhatuse liige Sander Kaus kinnitab, et arendamist alustatakse kuue kuu jooksul pärast planeeringu kinnitamist.

Detailplaneeringu kinnitamise taga seisab ka konkreetsete ehitusmahtude suurus, ent Kausi hinnangul kulub kogu ala väljaarendamiseks vähemalt miljard krooni: “Kindlatest rahastajatest on veel vara rääkida, kuid ala vastu on selge huvi.” Suure tõenäosusega kaasatakse investoreid ka väljastpoolt Eestit, sealhulgas Põhja- ja Kesk-Euroopast. Kindlaid nimesid ta siiski välja ei too.

Käsitletav piirkond asub Tallinnas Haabersti linnaosas Kakumäel, piirnedes Vabaõhumuuseumi tee, Laose, Selise, Ujuki ja Lesta tänava ning Kopli lahega.

Vana Kakumäe sadama piirkonda planeeritavale kaheksa hektari suurusele maa-alale tulevad lisaks sadamarajatistele majutuskohad, väike tankla jahtidele, lasteaed, vajalikud kommunikatsioonid ja juurdepääsuteed ühes haljastusega. Arutlusel on olnud ka võimaliku maa-aluse parkla rajamine. Sadamahoone enese üldpinnaks on planeeritud 25 000 ruutmeetrit. Sadama piirded moodustaksid jahtide jaoks kirde suunas avaneva kaitstud basseini.

Kausi hinnangul on jahisadamal tulevikus kasutajaid piisavalt: “Selles piirkonnas on see ainus merele pääsemise võimalus.” Majutusvõimalusest rääkides nimetab Kaus seda siiski pigem sadamat toetavaks funktsiooniks, kuid kinnitab, et kõik rajatised jäävad avalikult kasutatavaks.

Promenaadi algus

Ühes kultuuripealinnaks saamise ja linna merele avamisega peaks sadama kiirest arengust olema huvitatud ka Tallinna linn, mistõttu loodab Kaus ala detailplaneeringu peatset kooskõlastamist. Tulevikus hakkab sealtsamast pihta ka Kakumäe rannapromenaad.

Ehkki Kakumäed peetakse üheks Tallinna elitaarsemaks elupiirkonnaks, on seal ühissõidukite kasutamise võimalused siiani olnud pigem tagasihoidlikud, samuti pole kiita juurdepääsuteed. Detailplaneeringu koostamisega loodab linn parandada oluliselt ka piirkonna tänavate olukorda.

Luuakse kuni 650 kaikohta

•• Esimeses järgus kavandatakse sadamasse 250 kaikohta, hiljem võib lisanduda veel 300–400 kohta, rääkis Jaan Pillesaar oktoobris Ärilehele antud usutluses.

••Samasse paika rajatakse veel spaahotell, korterelamu, spordiklubi, veekeskus, restoranid, sadamahoonesse ka eraldi kaubandustänav.

••Kui sadamahoone tuleb veepiirile, siis akvatoorium rajatakse merre. Hoone ühte kolmandikku tuleb hotell, teine osa jääb korterite ning ülejäänu sadamat teenindavate ruumide tarvis.