Sügisese kalapüügihooajaga algas Liivi lahes Eesti-Läti merepiiril järjekordne nn räimesõda: viimasel ajal fikseerib Ruhnu radar järjest rohkem Eesti territoriaalvetesse tunginud võõraid kalalaevu.

Esmaspäeval kell 13.43 fikseeris Ruhnu piirivalveradar tundmatu kalalaeva, mis sisenes umbes poole kilomeetri sügavusele Eesti territoriaalvetesse, ütles piirivalve mereosakonna teenistusjaoskonna ülem vanemleitnant Eerik Kirsimaa.

"Laev sõitis kiirusega 2,7 sõlme ega reageerinud meie piirivalve kutsungitele," selgitas Kirsimaa. "Kell 13.50 sai piirivalvelaev Kõu korralduse sõita sündmuskohale, kuid tundmatu kalalaev lahkus Eesti vetest kell 14.36, enne Kõue kohalejõudmist."

Kirsimaa sõnul ei suutnud piirivalve kalalaeva nime ega riiklikku kuuluvust kindlaks teha, vaatamata sellele et laev oli Eesti vetes 50 minutit. "Ilmselt sai ta meie tulekust haisu ninna ja lahkus," nentis ta.

Eelmine suurem rikkumine oli 19. septembril, mil tundmatu alus sisenes 1,5 meremiili sügavusele Eesti vetesse ega vastanud piirivalve kutsungitele.

Kirsimaa ütles, et juulis-augustis polnud võõrastel kalalaevadel Eesti vetesse asja, kuna kala ei liikunud. "2,7-sõlmene kiirus näitab üsna täpselt, et tegemist on kalalaevaga, sest see on traalimiskiirus," selgitas ta.

Baltic News Service