Aktsiaselts Kalev jaotab oma leiva- ja pagaritoodete sortimendi tootmisüksuste vahel selgelt ära, mis tähendab töökohakaotust umbes neljakümnele Viljandi ja Jõhvi inimesele.

Kui seni tootis Kalev Jõhvis ka küpsiseid, siis edaspidi valmistatakse neid vaid Kiviõlis. Omaaegne Viljandi leivakombinaat, praegune Kalevi tütarettevõtte Vilma  annab aga saia- ja leivatootmise üle Jõhvi üksusele ning ettevõte keskendub edaspidi tortidele ning jahusegudele.

Kalev Chocolate Factory juhatuse esimees Kati Kusmin ütles, et muudatuste eesmärk on kulude vähendamine. “Tootmiskulud on viimasel ajal kiiresti kasvanud. Pole otstarbekas hoida tootearendust nii Viljandis kui ka AS-is Kalev Jõhvi Tootmine,” selgitas ta. 

Tulu ei avalda

Kui suurt tulu plaanib Kalev muudatustega saavutada, Kusmin ei avaldanud. “Kuna tegemist on praegu endiselt AS-i Kalev tütarettevõttega, siis peame arvudest esimesena börsi teavitama,” lausus ta.

Töötajatele on koondamisest teatatud, ent seda, kes täpselt peab ettevõttest lahkuma, veel otsustatud ei ole.  Kusmini sõnul pole välistatud, et Kiviõli üksusesse võetakse muutuste tõttu inimesi juurdegi.  

Koosseisumuudatused tehakse teise kvartali alguseks. Kõik senised kaubamärgid jäävad Kusmini sõnul alles, sealhulgas ka Vilma toodetud leiva- ja saiasordid, vahetuvad ainult tootmiskohad. “Enamik seadmeid kolime ümber, aga ilmselt jääb midagi üle ka. Eks me siis vaatame, mida nendega teeme,” rääkis ta.  

Teade töötajate koondamise kohta tuli vaid nädal pärast seda, kui konkurentsiamet oli andnud Alta Capitalile loa omandada valitsev mõju Kalevi toiduainetööstuste üle. Sellega on juriidilised takistused ettevõtete ülemineku osas teelt pühitud.

Alta Capitali juhi Indrek Rahumaa sõnul ei ole ettevõtete omanikuvahetus ja koondamised omavahel seotud . “Arutasime ettevõtete arenguküsimused läbi juba enne tehingu tegemist,” sõnas ta.

Rahumaa kinnitas eile, et ümberkorraldused ootavad ka samuti Alta Capitali kontrolli alla minevat Tere piimatööstust. “Millised need täpselt on, seda on veel vara kommenteerida.”

Terel on praegu üksused Tallinnas, Paides ja Viljandis. Mullu müüs kontsern oma pealinnas asuva tööstuse krundi 170 miljoni krooni eest maha ning teatas peatsest ärakolimisest.

Kahjumis tütarettevõtted

Osteti aastal 2004

Kokku paarsada töökohta

•• Kalev Jõhvi Tootmine sündis 2004. aastal, kui ettevõte omandas küpsisetootja AS Järle. Tehingu hind oli 12, 4 miljonit krooni.

•• Samal aastal ostis ettevõte Arnold Kimberilt enamusosaluse ka Viljandi leivatööstuses Vilma, vähemusaktsiad läksid ettevõttele üle 2005. aastal.

•• Vilma kahjum on püsinud ligikaudu 1,3 miljoni krooni juures, Kalev Jõhvi tootmine kogus kahel viimasel aastal umbes 3,7 miljonit krooni miinust.

•• Enne koondamisi töötab Kalevi Jõhvi ning Kiviõli tootmisüksustes 124 ning Vilmas 70 inimest.